Uutiset Thaimaan ihmisoikeustilanne
EU uhkaa Thaimaata taas kalantuontikiellolla
EU on antanut Thaimaalle niin sanotun keltaisen kortin; punainen kortti merkitsisi maan kalateollisuuden joutumista kokonaan tuontikieltoon.
EU on antanut taas Thaimaalle "keltaisen kortin" varoituksen kalateollisuuden väärinkäytöksistä. Euroopan komission viime viikolla antaman tiedon mukaan maa ei ole toiminut riittävän voimakkaasti laitonta, valvomatonta ja raportoimatonta kalastusta vastaan.
Keltainen kortti merkitsee sitä, että thaimaalaiset kalatuotteet ovat vaarassa joutua kokonaan EU:n tuontikieltoon.
Thaimaa sai keltaisen kortin varoituksen EU:lta jo viime vuonna. EurActiv-uutissivuston mukaan sen jälkeen se on pyrkinyt siistimään kalateollisuuden käytäntöjä maata johtavan kenraali Prayut Chan-o-chan henkilökohtaisesta käskystä. Kalateollisuuden kansainvälistä imagoa on myös pyritty parantamaan esimerkiksi mainostamalla Economist-lehdessä.
Toimet eivät kuitenkaan ole riittäneet EU:lle, ja nyt maalla on puoli vuotta aikaa parantaa tilannetta. Mikäli tilanne ei sen jälkeenkään parane, Thaimaa voi saada punaisen kortin, jolloin sieltä ei saisi tuoda EU:n alueelle lainkaan kalateollisuuden tuotteita. Vastaava kortti on tällä hetkellä voimassa Guinealla, Kambodžalla ja Sri Lankalla.
Thaimaa on merkittävä kalanviejä. Kalateollisuuden arvo on noin kolme miljardia dollaria, eli noin 2,7 miljardia euroa, vuodessa. Kalateollisuus tuottaa lähinnä katkarapuja ja tonnikalaa. Maata on arvosteltu laittoman kalastuksen lisäksi myös työvoiman hyväksikäytöstä kalastuslaivastossa, jopa ihmiskaupasta. Esimerkiksi Guardian-lehden mukaan Thaimaan kalastusveneillä on käytetty orjatyövoimaa.
Globaalisti vuosittain 11–26 miljoonaa tonnia kalaa – eli noin 15 prosenttia maailman kalantuotannosta – pyydystetään laittomasti. EU on maailman suurin kalan maahantuoja.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia