EU:n asevientiraportissa vakavia puutteita | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

EU:n asevientiraportissa vakavia puutteita

Eurooppalaisten rauhanjärjestöt ihmettelevät unionin vilpittömyyttä asevientiin liittyvässä avoimuudessa.

Vuodenvaihteessa julkistettu EU:n vuoden 2010 asevientiraportti on puutteellinen eikä anna luotettavaa kuvaa unionimaiden toteutuneesta aseviennistä, sanovat 13 eurooppalaista kansalaisjärjestöä yhteisessä julkilausumassaan vetoomuksessaan. Suomalaisjärjestöistä mukana ovat Rauhanliitto ja Sadankomitea.

Järjestöjen mukaan asevientiraportti ei kerro, kuinka paljon aseita ja sotilastarvikkeita EU:sta vietiin, sillä kaikki jäsenmaat eivät ole raportoineet unionille toteutunutta asevientiään. Unionin suurimpiin sotilastarvikkeiden viejiin lukeutuvat Saksa ja Britannia ovat merkittävimmät puutteellisesti raportoineet maat.

Järjestöt kritisoivat samalla sitä, että tärkeä ja laaja raportti julkistettiin viime vuoden viimeisenä työpäivänä. Julkistamisesta ei myöskään kerrottu neuvoston eikä parlamentin verkkosivuilla.

Asekauppakysymyksiä seuraavat järjestöt ihmettelevätkin onko EU todella sitoutunut aseviennin tehokkaaseen valvontaan.

Unioni on tekemässä tänä vuonna arvion unionin asevientipolitiikasta. Järjestöjen mukaan arviointi on tarkoituksenmukainen ainoastaan, jos se perustuu yhtenäiseen ja kattavaan tietoon, jonka perusteella käydään asiantuntevaa keskustelua.

Järjestöt vetoavat Euroopan parlamentin jäseniin, jotta julkistetusta asevientiraportista keskustellaan parlamentissa ja sen heikkoudet otetaan huomioon.

Lähes puolet aseista nouseviin ja kehittyviin maihin

Raportin mukaan 2010 aseita vietiin runsaalla 30 miljardilla eurolla. Unionimaihin ja Yhdysvaltoihin vienti pieneni noin kolmanneksen. Järjestöjen mukaan on huolestuttavaa, että asevienti nouseviin ja kehittyviin maihin kohosi lähes puoleen kokonaisviennistä.

Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan arabimaihin asevientilupia myönnettiin lähes seitsemän miljardin euron arvosta. Patrialta kranaatinheitinjärjestelmiä ostaneen Saudi-Arabian osuus oli 2,4 miljardia euroa.

Ranska oli suurin aseviejä runsaan 11 miljardin osuudella. Seuraavina olivat Saksa, Italia ja Britannia, joiden yhteenlaskettu asevienti oli noin kymmenen miljardia euroa. Suomi vei aseta noin 60 miljoonalla, mikä on noin 0,2 prosenttia EU-maiden aseviennistä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia