Fingo: Suomen olisi pitänyt tukea YK-äänestyksessä tulitaukoa Gazaan
Suomen pitäisi huomioida äänestyspäätöksissään ihmisoikeudet ja siviilien suojelun tarve, sanoo Fingon vaikuttamistyön johtaja Ilmari Nalbantoglu.
UNRWA:n johtaja Philippe Lazzarini varoitti, ettei apua välttämättä pian pystytä toimittamaan Gazassa. Arkistokuva. Kuva: UNIS Vienna / CC BY-NC 2.0 DEED.
Suomen olisi pitänyt äänestää viime viikon perjantaina Gazaan humanitaarista aselepoa vaativan päätöslauselman puolesta YK:n yleiskokouksessa. Pidättäytyminen äänestämisestä oli Suomelta ja muilta mailta selkeä epäonnistuminen, sanoo kehitysjärjestöjen kattojärjestö Fingo kannanotossaan.
Yleiskokous hyväksyi viime perjantaina päätöslauselma, jossa vaaditaan aselepoa Gazaan. Sitä tuki 120 maata, mutta 45 maata, mukaan lukien Suomi ja moni muu EU maa, jätti kuitenkin äänestämättä. Vastustajia oli 14.
Suomen perusteluna oli Helsingin Sanomien mukaan se, ettei päätöslauselmassa tuomittu riittävän selvin sanoin Hamasin iskuja Israeliin.
”On selvää, että Suomi itsenäisesti ja osana Euroopan unionia tuomitsee Hamasin iskun. Mikään ei kuitenkaan olisi estänyt tämän pitämistä tarvittaessa erillisenä humanitaarisen aselevon vaatimuksesta. Päätöslauselmassa tuomitaan kaikki siviileihin kohdistuva väkivalta, mukaan lukien terroriteot”, sanoo Fingon vaikuttamistyön johtaja Ilmari Nalbantoglu tiedotteessa.
Hänen mielestään hatara perustelu on myös se, että kaikki muutkaan EU-maat eivät puoltaneet päätöslauselmaa.
”Norja ja EU-maista esimerkiksi Ranska, Espanja, Portugali, Belgia ja Irlanti äänestivät päätöslauselman puolesta. Toiseksi Suomen tulisi harkita äänestyskäyttäytymistään peilaten ihmisoikeuksiin ja siviilien suojelun tarpeeseen sekä maamme ulkopolitiikan arvoihin, erityisesti, kun EU-mailla ei ole yhtenäistä linjaa.”
Gaza on ajautunut humanitaariseen katastrofiin viime viikkoina. Gazan terveysministeriön mukaan yli 8 300 ihmistä on kuollut Israelin iskuissa, jotka alkoivat sen jälkeen, kun Gazassa valtaa pitävä äärijärjestö Hamas hyökkäsi Israeliin ja tappoi noin 1 400 ihmistä.
Israel on katkaissut Gazan sähkö- ja polttoainetoimitukset ja päästää läpi vain pienen määrän humanitaarista apua. Monet sairaalat eivät pysty enää toimimaan.
Jo ennen viime aikojen tapahtumia noin 80 prosenttia alueen asukkaista tarvitsi humanitaarista apua. Eilen YK:n turvallisuusneuvostolle puhunut YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön UNRWA:n johtaja Philippe Lazzarini sanoi, ettei Gazassa ole turvallista paikkaa missään. Ihmiset ovat jo murtautuneet UNRWA:n varastoihin, koska apua ei ole saatu läpi.
”Yleisen järjestyksen murtuminen tekee vieläkin vaikeammaksi, ellei mahdottomaksi, YK:n suurimman järjestön toimimisen Gazassa. Se tekee myös avustussaattueiden tulon mahdottomaksi”, hän sanoi.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia