Guineanmadosta saattaa tulla historian toinen tauti, josta päästään lopullisesti eroon – Loistauti löytyi viime vuonna enää 13 ihmisestä
Guineanmato kasvaa ihmisen elimistössä jopa metrin mittaiseksi. Sitä on torjuttu menestyksekkäästi koulutuksen ja neuvonnan avulla.
Guineanmato tulee usein esiin kohoumana ihossa. Kuva: ©UNICEF Ethiopia/2014/Ayene / CC BY-NC-ND 2.0.
Vain neljästä maasta löytyi viime vuonna guineanmatotapauksia, ja maailma on yhä lähempänä hetkeä, jolloin taudista on päästy kokonaan eroon, kertoo yhdysvaltalainen Carter Center -järjestö.
Guineanmato löytyi vielä vuonna 1986 noin 3,5 miljoonasta ihmisestä. Viime vuonna tapauksia oli alustavien tilastojen mukaan enää 13: Tšadissa, Etelä-Sudanissa, Etiopiassa ja Keski-Afrikan tasavallassa, järjestö kertoo.
Mikäli tauti onnistutaan hävittämään, siitä tulee historian toinen ihmiseen tarttuva tauti, josta on päästy kokonaan eroon. Ensimmäinen oli isorokko.
Guineanmadosta epäillään olevan mainintoja jo Raamatussa. Se on loistauti, joka tarttuu ihmiseen madon toukkia syövien äyriäisten kautta. Ihmiseen päästyään toukat lisääntyvät, ja ihmisen elimistöön kehittyy jopa noin metrin pituinen mato.
Mato tulee esiin ihmisen ihosta kivuliaan rakon kautta. Kun ihmiset viilentävät kipujaan vedessä, toukat pääsevät jälleen lisääntymään. Tauti on harvoin tappava, mutta se voi tehdä ihmisestä toimintakyvyttömän viikoiksi tai kuukausiksi.
Tautiin ei ole lääkettä eikä rokotetta, ja ainoa keino torjua sitä on opastaa ihmisiä suodattamaan vettä, raportoimaan epäilyistä sekä estämään koiria syömästä mahdollisesti saastuneita eläimiä ja pitämään ne pois vedestä.
Järjestön mukaan syynä edistykseen onkin ihmisten toiminnan muutos.
”On erittäin tärkeää, että jokainen huhu tutkitaan kunnolla. Lähes kaikki raportit tautiepäilyistä osoittautuvat yleensä joksikin muuksi, mutta meidän on oltava varmoja, jotta vesi ei saastu ja yhä useammat ihmiset joudu vaaraan. Yhteisöjen jäsenet ovat tämän ohjelman silmät ja korvat”, sanoo järjestön neuvonantaja Donald R. Hopkins tiedotteessa.
Tauti ei ole vielä kokonaan historiaa, sillä sitä löytyy yhä paljon eläimistä. Esimerkiksi Keski-Afrikan tasavallassa löytyi 605 eläintartuntaa.
Guineanmato kuuluu 20:n niin sanotun laiminlyödyn trooppisen taudin joukkoon. Ne ovat usein veden välityksellä tarttuvia tauteja, jotka ovat ehkäistävissä. Muita ryhmän tauteja ovat esimerkiksi denguekuume, skistosomiaasi ja trakooma.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia