Haitin maanjäristyksessä kuolleita lähes 1 300, tuhansia koteja tuhoutunut – ”On selvää, että tämä on massiivinen humanitaarinen hätätila”
Avustusjärjestöt valmistautuvat lähettämään apua Haitiin maanjäristyksen tuhojen paljastuessa hiljalleen. Järistys ei olisi voinut tulla pahempaan aikaan, sillä maassa oli jo valmiiksi 4,4 miljoona humanitaarista apua tarvitsevaa ihmistä.
Haitissa eletään epävakaita aikoja, ja maanjäristys pahentaa tilannetta. Kuva: Caribb / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0 DEED.
Haitissa lauantaina tapahtunut maanjäristys on aiheuttanut mittavia tuhoja. Maan viranomaiset kertoivat yöllä Suomen aikaa Twitterissä, että ainakin 1 297 ihmistä on kuollut.
Yli 700 rakennusta, kuten sairaaloita ja kouluja, on romahtanut. Ainakin 3 778 kotia on tuhoutunut. Myös muuta infrastruktuuria ja teitä on vahingoittunut, kertoi YK:n humanitaaristen asioiden koordinaatiotoimisto (OCHA) eilen. Kuolleiden ja loukkaantuneiden määrä tulee todennäköisesti nousemaan.
”Alueen henkilökunta on nähnyt kammottavaa tuhoa -- kymmeniä romahtaneita taloja, lukuisia loukkaantuneita ja vammoja. Tulee kestämään päiviä arvioida tuhojen laajuus, mutta on selvää, että tämä on massiivinen humanitaarinen hätätila”, sanoi Haitissa avustustyötä tekevän Pelastakaa Lapset -järjestön maajohtaja Leila Bourahla tiedotteessa.
OCHA:n alustavan arvion mukaan järistystuhot eivät ole yhtä massiiviset kuin vuonna 2010, jolloin maanjäristyksessä kuoli yli 300 000 ihmistä. Uusi järistys ei kuitenkaan olisi voinut tulla pahempaan aikaan, järjestö toteaa.
Haitin presidentti Jovenel Moïse salamurhattiin heinäkuussa. Jengiväkivalta on heikentänyt turvallisuustilannetta ja ajanut tuhansia pakosalle. Maata piinaa krooninen köyhyys, ja jo ennen järistystä noin 4,4 miljoonaa haitilaista tarvitsi humanitaarista apua. Tänään tai huomenna maahan odotetaan myös trooppista myrskyä Gracea.
Maan pääministeri Ariel Henry on julistanut maahan kuukauden mittaisen kansallisen hätätilan. Hallitus on pyytänyt kansainvälistä apua etsintätiimien tueksi ja kertonut, että lisäapua pyydetään vasta, kun vahinkojen laajuus on tiedossa.
Suomalaisjärjestöistä ainakin Kirkon Ulkomaanapu on kertonut valmistautuvansa lähettämään maahan apua, kun tuhojen laajuus on selvillä. Myös Suomen Punainen Risti kertoo olevansa valmiudessa lähettää apua.
LISÄYS 16.8. Lisätty Punaisen Ristin osuus.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia