Hoitajat kirurgin töissä Tansaniassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Hoitajat kirurgin töissä Tansaniassa

Tansanian valtiolta tarvitaan lisää määrärahoja, jotta koko maan äitikuolleisuus saadaan laskuun. 

Osalla Tansanian maaseudun terveyskeskuksista on nyt valmius tehdä keisarileikkaus, mikä voi pelastaa monen köyhän äidin hengen. Leikkauksia tekevät terveystyöntekijät saavat vähintään kahden vuoden lisäkoulutuksen tehtävään.

Länsi-Tansaniassa Kigoman alueella asuva Joanitha-niminen nuori äiti on synnyttänyt kolmesti keisarileikkauksella satojen kilometrien päässä sijaitsevassa aluesairaalassa. Nyt hän saattoi tulla Kakonkon terveyskeskukseen, joka on "vain" 150 kilometrin päässä hänen kotikylästään.

Joanitha on tyytyväinen hyvin sujuneeseen operaatioon. "Eräs ystäväni kuoli viime vuonna synnytykseen lapsenpäästäjän kotona, ja toinen synnytti kuolleen lapsen matkalla sairaalaan", hän kertoo.

Kigoman alueella uudistettiin vuonna 2009 yhdeksän terveysasemaa osana Maailman keuhkosäätiön pilottihanketta, johon sisältyi myös peruskirurgian opetusta työntekijöille. Koulutettavilla on ennestään medical assistant -tutkinto, jonka oppimäärä sijoittuu suomalaisen sairaanhoitajan ja lääkärin välimaastoon.

Kuusi leikkausta viikossa

"Olemme hoitaneet kaikki vaikeat tapaukset onnistuneesti, ja naiset ovat voineet synnyttää turvallisesti", kertoo leikkauksia tekevä Abdu Mapinduzi, joka johtaa Kigoman terveysasemaa.

"Kun meille tulee vaikea tapaus, kaikki muu ikään kuin pysähtyy ja keskitymme pelastamaan ihmiselämää", hän kuvaa.

Keisarileikkaukset alkoivat asemalla vuonna 2010, ja Mapinduzin mukaan synnytysten määrä kuukaudessa kasvoi 120 prosenttia. Keisarileikkauksia tehdään keskimäärin kuusi viikossa.

"Olemme luoneet ruohonjuuritason verkoston, joka opastaa ongelmallisesta raskaudesta kärsiviä naisia hankkiutumaan tänne tai aluesairaalaan", hän jatkaa.

Aiemmin naiset eivät lähteneet terveysasemalle tietäessään, ettei siellä pystytä tekemään leikkausta. "Osa jäi kotiin turvaten jumalan armoon", Mapinduzi jatkaa.

Äitiyskuolleisuus kuriin

Tansaniassa on korkea äitiyskuolleisuus: keskimäärin 578 äitiä menehtyy 100 000:ta elävänä syntynyttä lasta kohti. Maailman terveysjärjestön mukaan luku on kehitysmaissa keskimäärin 240 ja teollisuusmaissa 16.

Vielä 1980-luvulla Kigoma johti Tansanian äitiyskuolleisuustilastoa ja menehtyneitä oli 933 sataatuhatta lasta kohti. Tohtori Godfrey Mbaruku onnistui kuitenkin pudottamaan luvun vain 186:een vuonna 1991.

Mbarukun työ houkutteli Kigomaan ulkomaisia avustusjärjestöjä, ja hän pitää Kigoman terveyskeskusten leikkausvalmiutta erittäin järkevänä ratkaisuna. Mbaruku johtaa nykyisin Ifarakan terveysinstituuttia, joka edustaa alan tutkimuksen huippua Tansaniassa.

"Enemmistö tansanialaisista asuu maalla, ja on huono vitsi kuvitella, että he selviytyisivät aluesairaaloihin. Äidit eivät kuole kroonisiin sairauksiin, vaan akuutteihin hätätapauksiin", Mbaruku selittää.

Kigoman esimerkki on rohkaiseva, mutta tansanialaiset terveysjärjestöt pelkäävät hankkeen lopahtavan, kun ulkomainen rahoitus ehtyy. "Koko Tansanian äitiyskuolleisuus ei käänny laskuun ennen kuin valtio osoittaa alalle lisää määrärahoja", Sikika-järjestön johtaja Irenei Kiria painottaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia