Uutiset Saudi-Arabian ihmisoikeustilanne
Ihmisoikeusjärjestöt vaativat Fifaa estämään jalkapallon MM-kisojen päätymisen Saudi-Arabialle – ”Monia tulee kuolemaan”
Saudi-Arabia todennäköisesti saa järjestää vuoden 2034 jalkapallon MM-kisat. Kansainvälinen jalkapalloliitto edellyttää ihmisoikeusselvityksiä, mutta ne eivät vakuuta järjestöjä.
- Kuva: AnnRos / Pixabay.
Ihmisoikeusjärjestöt vaativat että Kansainvälinen jalkapalloliitto eli Fifa estäisi Saudi-Arabiaa saamasta vuoden 2034 miesten jalkapallon MM-kisojen isännyyttä.
Asiasta on määrä äänestää joulukuun 11. päivänä. Muita ehdokkaita ei ole.
”Fanit kohtaavat syrjintää, asukkaita häädetään, siirtotyöläisiä riistetään ja monia tulee kuolemaan. Fifan pitää pysäyttää prosessi siihen asti, kunnes ihmisoikeudet on asianmukaisesti suojattu, jotta jo valmiiksi vakava tilanne ei pahenisi”, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin työoikeuksista ja urheilusta vastaava johtaja Steve Cockburn tiedotteessa.
Samaa vaatii Amnestyn lisäksi Sports & Rights Alliance, jossa on mukana liuta kansainvälisiä ihmisoikeusjärjestöjä, kuten Human Rights Watch (HRW).
Fifaa on kritisoitu rankasti sitä, että se antoi vuoden 2018 kisat Venäjälle ja vuoden 2022 kisat Qatarille. Esimerkiksi Qatarissa tuhansien siirtotyöläisten arvioidaan kuolleen surkeissa olosuhteissa stadioneja rakentaessaan.
Saudi-Arabia aikoo rakentaa tai korjata kisoja varten 11 stadionia, yli 185 000 hotellihuonetta sekä uusia liikenneyhteyksiä. Se tulee vaatimaan valtavasti siirtotyöläisiä, joita on jo nyt yli 40 prosenttia sen väestöstä. Heidän tilanteensa on surkea: ammattiliitot on kielletty, ja maassa on käytössä muistakin Persianlahden maista tuttu kafala-järjestelmä, joka tekee työntekijöistä täysin riippuvaisia työnantajistaan.
Kritiikin jälkeen Fifa on ottanut käyttöön ihmisoikeusstandardit, joiden noudattaminen järjestäjämaan pitää todistaa tarjousta jättäessään. Tarjouskilpailussa pitää osoittaa, miten esimerkiksi työntekijöiden oikeuksia, ilmasisunvapautta ja syrjinnän kieltoa noudatetaan.
HRW:n mukaan sekä varsinainen tarjous, siihen sisältyvä ihmisoikeusstrategia että niin sanottu riippumaton kontekstiarvio jättävät kaikki räikeästi huomiotta kisoihin liittyvät ihmisoikeusriskit.
”Nämä dokumentit ilmeisesti kyhättiin kokoon yhdessä, jotta luotaisiin vaikutelma siitä, että on tehty vakava arvio ihmisoikeusriskeistä ja työntekijöiden oikeuksiin liittyvistä riskeistä. Fifan tekaistu evaluaatioprosessi, jonka tarkoituksena on antaa myöntää 2034 MM-kisat ilman oikeudellisesti sitovia ihmisoikeussitoumuksia, on uusinta sen vastuuttomasta lähestymistavasta Qatarin MM-kisoihin, jotka maksoivat tuhansien siirtotyöntekijöiden hengen”, kritisoi HRW:n globaalien aloitteiden johtaja Minky Worden tiedotteessa.
Ihmisoikeusstrategia ei huomioi työntekijöiden oikeuksia, naisten syrjintää, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia eikä sitä, että samaa sukupuolta olevien ja avioliiton ulkopuoliset suhteet on Saudi-Arabiassa kriminalisoitu, järjestöt sanovat.
Riippumaton kontekstiarvio puolestaan tunnustaa jo itsessään, että se perustuu vain 22:ta ihmisoikeusinstrumenttiin, jotka Fifa ja Saudi-Arabian jalkapalloliitto ovat valinneet ja jotka sopivat ”aikakehykseen ja sivumäärärajoitukseen”. Arvio sivuuttaa YK:n ihmisoikeusjulistuksen sekä muut keskeiset ihmisoikeussopimukset, HRW sanoo.
”Yhtään siirtotyöläistä, ihmisoikeusloukkausten uhria, kidutuksesta selvinnyttä, vangittua naisten oikeuksien aktivistia tai Saudi-Arabian kansalaisyhteiskunnan edustajaa ei konsultoitu Fifan oletetusti riippumatonta raporttia varten”, Worden sanoo.
Arvion teki lakifirma Clifford Chance, joka sanoi, että asiaa olisi sopimatonta kommentoida.
Järjestöt eivät ole tyytyväisiä myöskään Marokon, Portugalin ja Espanjan ihmisoikeusselvityksiin. Ne ovat saamassa vuoden 2026 kisat. Riskinä on se, että paikalliset eivät saisi enää kohtuuhintaisia asuntoja Portugalissa ja Espanjassa ja että ihmisiä häädettäisiin Marokossa. Marokossa ei myöskään sallita avioliiton ulkopuolisia tai samaa sukupuolta olevien suhteita, Amnesty muistuttaa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia