Saudi-Arabia teloittanut tänä vuonna ihmisiä eniten yli 30 vuoteen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Saudi-Arabia teloittanut tänä vuonna ihmisiä eniten yli 30 vuoteen

Etenkin huumerikoksista teloittaminen on kasvanut Saudi-Arabiassa tänä vuonna, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Metallikalterit, joiden tausta epätarkka.

Kuva: skepticalview / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0 DEED.

Saudi-Arabia on luvannut toistuvasti vähentää kuolemanrangaistuksen käyttöä, mutta todellisuudessa se on teloittanut tänä vuonna 198 ihmistä, mikä on suurin määrä vuoden 1990 jälkeen, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Erityisen paljon ovat kasvaneet huumerikoksiin liittyvät teloitukset, joita on tänä vuonna ollut ainakin 53, kun niitä viime vuonna oli vain kaksi. Se herättää pelkoja myös kymmenien muiden samantyyppisistä rikoksista tuomittujen kohtalosta, Amnesty sanoo.

Lisäksi maa käyttää kuolemanrangaistusta myös poliittisten toisinajattelijoiden ja hallituksen vastaisia protesteja viime vuosikymmenen alussa tukeneiden shiiavähemmistön edustajien hiljentämiseksi.

”Viranomaisten pitää välittömästi jäädyttää teloitukset ja määrätä uudet oikeudenkäynnit kuolemantuomiota odottaville kansainvälisten standardien mukaisesti ilman kuolemanrangaistukseen turvautumista”,  sanoo Amnestyn pääsihteeri Agnès Callamard tiedotteessa.

Kuolemanrangaistukset annetaan usein epäreilujen oikeudenkäyntien jälkeen. Elokuussa Saudi-Arabian uutistoimisto kertoi eläkkeellä olevan liikennepoliisin Abdulmajeed al-Nimrin teloituksesta.

Hänen kerrottiin syyllistyneen terrorismirikoksiin, mutta oikeusasiakirjojen mukaan häntä syytettiin todellisuudessa hallituksen vastaisten protestien tukemisesta shiiojen asuttamassa itäisessä maakunnassa, Amnesty kertoo. Alun perin hänet oli tuomittu yhdeksän vuoden vankeusrangaistukseen, mutta tuomiota korotettiin valituksen jälkeen.

Saudi-Arabia on Amnestyn tilastojen mukaan Kiinan ja Iranin jälkeen eniten ihmisiä teloittava maa.

Maan kruununprinssi Mohammed bin Salman kertoi maaliskuussa 2022, että kuolemanrangaistuksesta on hankkiuduttu maassa eroon lukuun ottamatta sharia-lain sallimia tapauksia. Siitä huolimatta samana vuonna Saudi-Arabia teloitti 196 ihmistä. Myös huumerikoksista teloittaminen aloitettiin uudelleen lähes kolmen vuoden tauon jälkeen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia