”Ilman välittömiä toimia kokonainen sukupolvi on tartuntavaarassa” – Avustusjärjestöt vetoavat tulitauon puolesta, jotta polio saadaan estettyä Gazassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

”Ilman välittömiä toimia kokonainen sukupolvi on tartuntavaarassa” – Avustusjärjestöt vetoavat tulitauon puolesta, jotta polio saadaan estettyä Gazassa

Gazassa havaittiin ensimmäinen poliovirustartunta 25 vuoteen viime viikolla. Avustusjärjestöt vaativat sotimisen lopettamista, jotta rokotusoperaatio onnistuisi. ”Reaktio mitataan tunneissa eikä viikoissa”, varoittaa Pelastakaa Lasten Lähi-idän johtaja Jeremy Stone.

Sininen kumihansikas, jonka päällä kyltti, jossa lukee biohazard, polio virus.

- Kuva: Focal Foto / CC BY-NC 2.0 DEED.

20 avustusjärjestöä ja joukko terveysalan ammattilaisia vaatii Gazaan välitöntä tulitaukoa, jotta alueelle saataisiin toimitettua poliorokotteita yli 640 000:lle alle 10-vuotiaalle lapselle.

Palestiinalaisten terveysministeriö kertoi viime viikolla, että kymmenkuisella rokottamattomalla lapsella Deir Al-Balahissa on havaittu poliotartunta. 

Maailman terveysjärjestö (WHO) oli aiemmin löytänyt jätevedestä poliota Khan Younisissa ja Deir Al-Balahissa. Kolmella lapsella oli havaittu halvaustyyppisiä oireita. 

Kyseessä on ensimmäinen poliotapaus Gazassa 25 vuoteen.

”Polio on varmistettu, ja reaktio täytyy mitata tunneissa eikä viikoissa. Ilman välittömiä toimia kokonainen sukupolvi on tartuntavaarassa ja sadat lapset voivat halvaantua, syynä tartuntatauti, joka voidaan estää yksinkertaisella rokotteella. Näillä lapsilla ei ole ajan ylellisyyttä”, sanoo Pelastakaa Lasten Lähi-idän johtaja Jeremy Stoner tiedotteessa.

Järjestöjen mukaan polion löytyminen Gazasta on suoraa seurasta vesi- ja sanitaatioinfrastruktuurin tuhoutumisesta sekä Israelin asettamista rajoituksista.

Noin 40 000 ihmistä on kuollut sen jälkeen, kun Israel käynnisti hyökkäyksen Gazaan lokakuussa Hamasin terrori-iskujen jälkeen. Hyökkäyksessä on tuhoutunut laajasti infrastruktuuria, terveysjärjestelmä on romahtanut ja suurin osa ihmisistä tarvitsee humanitaarista apua. Israel on myös estänyt humanitaarisen avun pääsyä Gazaan.

Pelastakaa Lapset arvioi, että viimeisten kymmenen kuukauden aikana Gazassa on syntynyt ainakin 50 000 lasta, joita ei todennäköisesti ole rokotettu lainkaan. Lisäksi monet vanhemmista lapsista eivät todennäköisesti saa tehosterokotteita.

WHO aikoo käynnistää elokuun lopussa operaation, jossa jaetaan kaksi annosta suun kautta annettavaa poliorokotusta. Se on vaatinut seitsemän päivän tulitaukoa rokotteiden jakoa varten. 

Onnistuminen vaatii sitä, että rokotteet saadaan pidettyä kylmässä, tarvikkeet saadaan rajanylitysasemilta läpi ja työntekijät pystyvät liikkumaan esteettömästi ja turvallisesti, avustusjärjestöt muistuttavat. Jotta kampanja tehoaisi, tarvitaan myös 95 prosentin rokotekattavuus.

”Gazan terveysjärjestelmä tuhottiin kauan sitten. Ilman välitöntä tulitaukoa ja rokotteiden sekä humanitaarisen avun saantia Gazan asukkaat kohtaavat kansanterveyskatastrofin, joka leviää ja vaarantaa lapset alueella ja sen ulkopuolella”, sanoo Caren Länsirannan ja Gazan terveysohjelmien kenttäedustaja Nahed Abu Iyada tiedotteessa.

Polio on viruksen aiheuttama tauti, joka tarttuu hengitysteitse ja suun kautta. Jos se etenee keskushermostoon, se voi aiheuttaa lihasten halvaantumisen ja surkastumisen. Parantavaa hoitoa ei ole. Halvaukseen johtaa yksi tapaus 200:sta, ja heistä 5–10 prosenttia kuolee.

Rokotteiden ansiosta poliotapausten määrä on pudonnut maailmanlaajuisesti 99 prosenttia vuodesta 1988 alkaen. Kotoperäisenä sitä on enää Afganistanissa ja Pakistanissa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia