Uutiset Iranin ihmisoikeustilanne
Iran erotettiin YK:n naisten oikeuksien toimikunnasta – Kahdeksan maata vastusti
Muun muassa Kiina ja Venäjä vastustivat Yhdysvaltain ehdottamaa päätöslauselmaa erottaa Iran YK:n tärkeimpiin kuuluvasta tasa-arvoelimestä.
Mahsa Aminia esittävä seinämaalaus Lontoossa. Kuva: duncan cumming / Flickr.com / CC BY-NC 2.0.
YK:n talous- ja sosiaalineuvosto (ECOSOC) päätti eilen erottaa Iranin naisten asemaa käsittelevästä toimikunnasta (CSW).
Syynä on maan turvallisuusjoukkojen väkivaltainen reaktio protesteihin, joita maassa on ollut siitä lähtien, kun 22-vuotias Mahsa Amini kuoli poliisin hoteissa syyskuussa. Amini oli otettu kiinni, koska hänen huivinsa oli väärällä tavalla.
CSW-komitea on YK:n tärkeimpiin kuuluva tasa-arvoelin, jonka vuotuinen kokous on yleiskokouksen jälkeen YK:n toiseksi suurin tapahtuma. Sen 45 jäsenestä päättää ECOSOC. Iran valittiin jäseneksi vuonna 2021, mutta valinta herätti pahennusta jo tuolloin maan heikon ihmisoikeustilanteen takia.
Päätöslauselmaa Iranin erottamisesta ehdotti Yhdysvallat.
”[CSW] ei voi tehdä tärkeää työtään, jos sitä heikennetään sisältäpäin. Iranin jäsenyys on tällä hetkellä ruma tahra toimikunnan uskottavuudessa”, sanoi Yhdysvaltain YK-suurlähettiläs Linda Thomas-Greenfield ennen äänestystä.
Iranin turvallisuusjoukot ovat tappaneet satoja ihmisiä protestien yhteydessä. Tuhansia on pidätetty. Iran on ryhtynyt myös teloittamaan mielenosoituksiin osallistuneita ja jakanut kuolemantuomioita.
Päätöslauselmaa kannatti ECOSOCin 54 jäsenmaasta 29, muun muassa Suomi. 16 maata pidättäytyi äänestämästä ja kahdeksan vastusti.
Vastaan äänestivät Bolivia, Kiina, Kazakstan, Nicaragua, Nigeria, Oman, Venäjä ja Zimbabwe.
Iran protestoi äänestystä ja sen tulosta. Sen mielestä erottaminen sotii YK:n peruskirjaa vastaan ja on jälleen yksi esimerkki Yhdysvaltain vihamielisestä politiikasta iranilaisia kohtaan.
Venäjä vetosi siihen, ettei Yhdysvaltojenkaan jäsenyyttä toimikunnassa kyseenalaistettu Yhdysvaltain George Floyd -protestien vuoksi. Kiina taas sanoi, ettei erottamisella ole oikeudellista pohjaa ja että se ei auta ratkaisemaan Iranin ongelmia.
Äänestämisestä puolestaan pidättäytyivät esimerkiksi Meksiko, Intia, Thaimaa, Tunisia ja Bangladesh.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia