Uutiset Iranin ihmisoikeustilanne
Iran pidättää naisten oikeuksien puolustajia Mahsa Aminin kuoleman vuosipäivän lähestyessä
Iranissa nähtiin viime syksynä rajuja mielenosoituksia sen jälkeen, kun 22-vuotias Mahsa Amini oli kuollut poliisin hoteissa. Nyt poliisi valmistautuu vuosipäivään pidättämällä aktivisteja ja häiritsemällä protesteissa kuolleiden läheisiä.
Mahsa Aminia esittävä piirros Lontoossa Trafalgar Squarella syksyllä 2022. Kuva: Gerry Popplestone / CC BY-NC-ND 2.0.
Iranin viranomaiset ovat lisänneet painostustaan aktivisteja kohtaan Mahsa (Jina) Aminin kuoleman vuosipäivän lähestyessä, kertovat ihmisoikeusjärjestöt.
22-vuotias Amini kuoli viime syyskuun 16. päivänä moraalipoliisin hoteissa. Hänet oli otettu kiinni, koska hänen huivinsa oli aseteltu väärällä tavalla.
Kuolema laukaisi Iranissa valtavat mielenosoitukset, jotka poliisi tukahdutti väkivalloin. Satoja ihmisiä kuoli ja tuhansia pidätettiin. Yhtään viranomaista ei ole rangaistu kuolemista. Iran erotettiin YK:n naisten oikeuksien komiteasta tapahtumien seurauksena.
Viime viikkoina Iranin viranomaiset ovat pidättäneet ainakin tusina aktivistia ja lisänneet painostusta rauhanomaisia aktivisteja kohtaan, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch. Syyttäjä ei ole kertonut tietoja pidätettyjen olinpaikasta. Paikallisen median mukaan viranomaiset ovat kertoneet pidättäneensä verkoston, jonka tarkoituksena oli häiritä turvallisuutta.
”Iranin viranomaiset toimivat tapojensa mukaisesti ja asettavat maksimipainetta rauhanomaisia aktivisteja kohtaan Mahsa Aminin kuoleman vuosipäivän alla. Tusinan aktivistin mielivaltaisen pidätyksen tarkoituksena on tukahduttaa kansan tyytymättömyys jatkuvaan rankaisemattomuuteen ja oikeuksien loukkauksiin”, sanoo järjestön Iran-tutkija Tara Sepehri Far tiedotteessa.
Viime viikkoina maassa on pidätetty tai kutsuttu kuultavaksi vasta hiljattain vapautettuja aktivisteja ja lisätty toimia myös vähemmistöuskonto bahain kannattajia kohtaan. Myöskään mielenosoituksissa kuolleiden omaisia ei ole jätetty rauhaan. Pidätettyjen joukossa on Mahsa Basir Tavana, jonka sisko kuoli viime vuoden hallituksen vastaisissa protesteissa, HRW kertoo.
Myös ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan viranomaiset ovat pidättäneet mielivaltaisesti mielenosoituksissa tapettujen läheisiä, asettaneet rajoituksia hautausmailla tapahtuville kokoontumisille ja tuhonneet hautoja. Mahsa Aminin perhe on kertonut julkisuudessa tyttärensä haudan toistuvasta tuhoamisesta.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia