Isoveli valvoo Hongkongissa – Tyhjä tuoli muistuttaa toimittaja Han Dongfangin vieraita Kiinan tiedustelupalvelusta ja panee varomaan sanojaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Isoveli valvoo Hongkongissa – Tyhjä tuoli muistuttaa toimittaja Han Dongfangin vieraita Kiinan tiedustelupalvelusta ja panee varomaan sanojaan

Hongkongissa asuva kiinalainen pitkän linjan ay-veteraani, radiotoimittaja Han Dongfang on edelleen optimistinen sen suhteen, että vapaa ay-toiminta yleistyisi Kiinassa. ”Ei voi vaihtaa suuntaa 180:tä astetta, vaikka kehitys ei menekään toivotulla tavalla”, hän sanoo.

Kaupunkikuva, pilvenpiirtäjiä.

Hongkong. Kuva: William Warby / CC BY 2.0 DEED.

Hongkongissa asuva vapaan ammattiyhdistystoiminnan aktiivi ja vuoden 1989 Taivaallisen rauhan mielenilmauksen sankari Han Dongfang, 60, pystyy edelleen toimimaan koko Kiinassa kuuluvalla radiokanavallaan. Selitys on yksinkertainen: hän edesauttaa jättiläisvaltion vakauden säilymistä. 

Kiinassa ei ole riippumattomia ammattiliittoja, vaan kommunistinen puolue kontrolloi niitä. Maassa on kuitenkin paljon lakkoja.  Kun suuttuneet ja pettyneet soittajat pääsevät ääneen Han Dongfangin radio-ohjelmissa, he ovat “vähemmän vihaisia”. Soittajat saavat myös käytännön neuvoja ja tukea.

Hän kuitenkin muistuttaa mannerkiinalaisia vierailijoitaan todellisuudesta asettamalla ylimääräisen tyhjän tuolin keskustelijoiden eteen. 

Kiinan tiedustelupalvelu kuulee ja näkee kaiken, mitä kukin sanoo ja tekee.

Koska Han Dongfangin perheenjäsen on saanut koronatartunnan, puhumme kuvapuhelun netin välityksellä, vaikka olemme vain muutaman korttelin päässä toisistamme. Edellisestä haastattelusta on vierähtänyt kymmenen vuotta, ja jälleennäkemisemme on lämmin.

Pystykuva miehestä.

Ay-aktiivi Han Dongfang vakuuttaa, ettei tavoittele poliittista asemaa, vaikka Kiina demokratisoituisi. Kuva: Juuso Takalainen.

Han Dongfang työskentelee radiotoimittajana ja ay-aktiivina yhteistyöverkosto China Labour Bulletinissa (CLB). Hänellä on pitkä tausta aktivistina. Hän osallistui Taivaallisen rauhan aukion mielenosoituksiin keväällä 1989. Hän oli 26-vuotias rautatieläinen ja juuri valittu Kiinan ensimmäisen riippumattoman ammattiliiton puheenjohtajaksi. Kesäkuussa Kiinan armeija murskasi opiskelijoiden ja työläisten demokratiaa vaatineen mielenosoituksen. Vähintään satoja kuoli.

Han vangittiin “vastavallakumouksellisena”. Kahden vuoden aikana häntä hakattiin vankilassa niin, että hän menetti toisen keuhkonsa. Myös tuberkuloosin hän sai vankilassa. Hänet päästettiin Yhdysvaltoihin saamaan hoitoa.

Han Dongfang on yrittänyt muuttaa Kiinaan, mutta maan hallinto on estänyt sen. Hän on toiminut  CLB:n aktiivina ja toimittajana Hongkongissa vuodesta 1994.

Vuosikymmen sitten Han oli täynnä optimismia: vapaa ay-toiminta yleistyisi koko Kiinassa ja Hongkongin erityisasema vahvistuisi.

Onko tästä optimismista mitään jäljellä?

”On jäljellä”, Han vakuuttaa ja nauraa. 

”Meillä on edelleen sama strategia. Ei voi vaihtaa suuntaa 180:tä astetta, vaikka kehitys ei menekään toivotulla tavalla. Paikallisten työehtosopimusten (TES) sopiminen on edelleen CLB:n tavoite ja tehtävä. Meille tärkein on työpaikkataso”, sen osaamme parhaiten.

Ei vallankumousta

CLB seuraa ja julkaisee Manner-Kiinan tilastoa työtaisteluista (1 226 viimeisen puolen vuoden aikana) ja työtapaturmista. Se tukee myös tuomioistuimissa käsiteltäviä oikeustapauksia. 

Han toteaa ykskantaan Kiinan ainoan sallitun ammattiliiton ACTFUn olevan kykenemätön solmimaan paikallisia TESejä. 

”Vaikka ACTFUlla on jotain satatuhatta toimihenkilöä, se ei vain hallitse työpaikkatason neuvottelua ja sopimista.”

CLB:n voimana on kertynyt kokemus sopimisesta, ja välineenä on julkisuus. Han vakuuttaa, ettei CLB tavoittele vallankumousta. ”Kiina on saanut kärsiä niin monesta tuhoisasta vallankumouksesta.”

Ja kun Kiinan kommunistinen puolue hakee paikallistason lakkoihin ratkaisua, on se pelin paikka CLB:lle. Neuvontaa ja konsultoitavaa mannerkiinalaisten yritysten edustajille riittää.

”Vapaata ay-toimintaa on jo”

CLB on jatkanut oikeusjuttujen nostamista, vaikka Kiinan tuomioistuimet eivät ole riippumattomia, pitänyt esillä työselkkauksia Kiinan teollisuuskeskuksissa sekä tukenut pidätettyjä ay-aktiiveja.

Kysymykseen vapaan ay-toiminnan tilasta Han Dongfang vastaa heti ja reippaasti: 

”Vapaata ay-toimintaa on jo työpaikka- ja tehdastasolla. Tärkeintä on saada työolot ja työläisten palkat paremmiksi. Vain sillä tavalla saadaan teollisuuden synnyttämää hyvinvointia jaettua ja vältettyä jatkuvia konflikteja. Lakkojen tarkkaa määrää ei tiedä kukaan, mutta niitä on satoja, ellei tuhansia vuodessa. Niistä kirjoitetaan jopa puolueen valvomissa lehdissä.”

Vakauden lisäämiseksi Kiinan kommunistinen puolue on alkanut sallia paikallista edunvalvontaa, joka ei ole riippuvaista ACTFUsta. Han viittaa vuonna 2015 ja 2016 puolueen ottamaan linjaan, joka ”aukaisi ikkunan CLB:lle ja paikallistason sopimiselle”.

”CLB ei tavoittele poliittista valtaa tai vaikuttamista, mikä rauhoittaa kommunistista puoluetta. Mutta aina kun saamme vieraita muualta Kiinasta tänne Hongkongiin, otan esille ylimääräisen tyhjän tuolin esityksissä ja palavereissa.” 

”Jokaisen on hyvä muistaa, että viranomaiset kuulevat jokaisen puheenvuoron ja tunnistavat sen esittäjän. Emme tee yhteistyötä viranomaisten kanssa, vaan autamme sopimustoiminnassa. Kollektiivinen sopimustoiminta on win-win-win-tilanne työntekijöiden, työnantajien ja puolueen kannalta”, Han toteaa.

Toivo elää

Miten ison Kiinan otteen tiukentuminen on vaikuttanut riippumattomaan ay-toimintaan?

Han ei halua valittaa, vaan tähdentää jäljellä olevia toimintamahdollisuuksia.

”Vaikeuksien korostaminen ei auta, täytyy vain neuvotella ja tarjota CLB:n osaamista konfliktien välttämisessä. Työpaikkojen asioista voidaan sopia, jos ja kun kommunistinen puolue ei sitä estä. Toivo elää aina mahdollisuuksissa.”

Erikseen hän haluaa mainita, ettei tavoittele minkäänlaista poliittista uraa. Työ ay-aktiivina ja toimittajana riittää. 

Kun häneltä kysyy hänen vuonna 2013 esittämiään suunnitelmia ryhtyä rauhanvälittäjäksi Tiibetin ja Kiinan viranomaisten välille, hän vaihtaa sujuvasti aihetta. Niinpä, tyhjä tuoli on hyvä muistaa.

Hän on mennyt edellisen tapaamisemme jälkeen uudelleen naimisiin, lapsiakin on tullut kolme entisen kolmen lisäksi. Miltä elämä näyttää ay-aktiivin silmin?

”Olen onnellinen mies, hyvin onnellinen. Kun tulin Hongkongiin 1990-luvulla, minulla oli vain yksi matkalaukku. Nyt minulla on työ, asunto ja kuusi lasta. Ei voi valittaa.”

OIKAISU 23.2.2024: Toisin kuin aikaisemmassa kommenttijutussa todettiin, Hongkongin metrossa kuulutukset eivät ole vain mandariinikiinaksi ja englanniksi. Kuulutukset ovat myös kaupunkilaisten valtakielellä kantoninkiinaksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia