Israelilaistoimittaja Amira Hass: Kansainvälinen yhteisö hemmottelee Israelia
Israelilaiset eivät halua tietää miehityksestä, palestiinalaiset taas kieltäytyvät tunnustamasta historiaa, analysoi Amira Hass, joka on ainoa Palestiinalaisalueella elävä israelilaistoimittaja.
Israelilaiset kieltäytyvät tietämästä miehityksestä, palestiinalaiset taas eivät halua tunnustaa historiaa. Näin analysoi toimittaja Amira Hass, joka on kirjoittanut konfliktista yli 20 vuotta.
Hass on ainoa israelilainen toimittaja, joka elää miehitetyllä Länsirannalla. Hän kirjoittaa vaikutusvaltaiseen israelilaiseen Haaretz-lehteen ja on kritisoinut sekä Israelia, Hamasia että palestiinalaishallintoa. Hänet on haastettu Israelissa oikeuteen, ja Hamas on karkottanut hänet Gazasta.
Jatkuva vastarannan kiiskenä oleminen ei kuitenkaan rasita.
"Synnyin vasemmistolaiseen perheeseen. En ole tottunut mihinkään muuhun", tällä viikolla Suomessa vieraillut Hass hymähtää.
Viime aikoina Hass on keskittynyt artikkeleissaan etenkin Gazan tilanteeseen. Yli 2 000 henkeä vienyt kesällä käyty sota ei hänen mukaansa muuttanut konfliktin kokonaistilannetta juurikaan.
"Israel saavutti sodassa ehkä hieman enemmän. Gaza on pantu jälleen vuosikymmeniä kehityksessä taaksepäin. Nyt kaikkien täytyy keskittyä jälleenrakentamiseen, ja samalla unohdetaan kysymys Gazan ja Länsirannan erottamisesta, joka on osa hyvin selvää Israelin poliittista suunnitelmaa kahden valtion ratkaisun estämiseksi", Hass huomauttaa.
Miehitys tuo etuja
Hassin artikkelit ovat etenkin Haaretzin englanninkielisessä versiossa luettuja. Israelissa yleisö ei kuitenkaan halua tietää miehityksestä, hän kertoo. Edes kaikki kollegat eivät lue hänen artikkelejaan.
Hassin mukaan israelilaiset eivät myöskään halua luopua miehityksestä, koska se tuo mukanaan etuja: miehitys hyödyttää esimerkiksi sotateollisuutta ja siirtokuntalaisia, jotka saavat taloudellisia tukia. Niitä ei haluta antaa pois samaan tapaan kuin miehet eivät yleensä halua kuroa umpeen sukupuolten välistä palkkaeroa, Hass toteaa.
Asenteita pönkittää myös palestiinalaisia kohtaan tunnettu pelko ja tietämättömyys.
"Ramallah'aan mennessäni sotilas kysyi joskus, enkö ole peloissani, kun häntä pelottaa aseesta huolimatta. Vastasin, että ehkä olet peloissasi, koska sinulla on ase. Heillä ei ole aavistustakaan, keitä palestiinalaiset ovat, heidät on kasvatettu täydelliseen tietämättömyyteen", Hass kuvailee.
Tietämättömyys ei kuitenkaan koske pelkästään israelilaisia.
"Monille palestiinalaisille Israel on keinotekoinen yhteiskunta. Useimmat eivät halua ymmärtää holokaustin ja Israelin perustamisen välistä yhteyttä. Holokaustiin asti useimmat juutalaiset eivät olleet sionisteja. Yleisesti ottaen palestiinalaiset eivät halua tunnustaa tätä. Heille me olemme vain kolonialistinen kokonaisuus", Hass toteaa.
"Hemmoteltu lapsi"
Israelin ja palestiinalaisten konfliktissa keskustellaan usein siitä, sisältääkö ratkaisu yhden vai kaksi valtiota. Se on Hassin mielestä väärä painopiste.
"Tässä maassa on kaksi kansaa, ja heillä on itsemääräämisoikeus. Israel harjoittaa sitä, palestiinalaiset eivät. Tämä pitää korjata. Tasa-arvon pitää olla pohja, joka ohjaa ihmisten elämää. Onko se kahdessa valtiossa vai ei, se ei ole niin tärkeää", hän sanoo.
Hänen mielestään myös kansainvälisellä yhteisöllä on sormensa pelissä konfliktin jatkumisessa. Se ei tee riittävästi konfliktin ratkaisemiseksi, vaan pikemminkin antaa viestin, että Israel voi jatkaa toimiaan. Palestiinalaisten avustaminenkin tukee välillisesti miehitystä.
"Israel on lännen hemmoteltu lapsi – ei holokaustin, vaan sen sotilaallisen roolin takia, joka sillä on Lähi-idässä. Paras tapa, jolla Israelia hemmotellaan, on, että kun palestiinalaiset menettävät jotakin miehityksen takia, Eurooppa ja Amerikka tulevat ja maksavat palestiinalaisille", hän kritisoi.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia