Uutiset Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa
Italia kokee jääneensä yksin siirtolaistulvan kanssa
Italia saattaa joutua supistamaan siirtolaisten pelastusoperaatiota, mikäli EU-tukea ei tule lisää.
(IPS) -- Mamoudouksi esittäytyvä afrikkalaismies lähti neljä vuotta sitten matkaan Guinean pääkaupungista Conakrysta. Toistuvat pidätykset Libyassa ajoivat hänet eteenpäin. Matka taittui auton takakontissa ja lopulta tuuliajolle päätyneessä veneessä. Mamoudou pelastui Italiaan, mutta kaikki eivät ole yhtä onnekkaita.
Mamoudoun tarkoituksena oli jäädä Libyaan, mutta kevään 2011 vallanvaihdoksen jälkeen tilanne maassa kävi sekavaksi ja lähenee nyt sisällissotaa.
"Minut pidätettiin 28 kertaa ja minua kidutettiin. Päätin pyrkiä Italiaan, joka on demokraattinen maa."
Mies on 13 muun afrikkalaisen ja aasialaisen turvapaikanhakijan kanssa italialaisen kansalaisjärjestön hoivissa Toscanassa. Kaikki rantautuivat Italiaan Libyasta huhti-kesäkuun aikana.
Tuuliajolla ilman kapteenia
Salakuljettajat toivat Mamoudoun auton takakontissa sisämaasta Libyan rannikolle.
Hän maksoi tuhat dollaria päästäkseen kapteenittomaan veneeseen, johon pakattiin 80 ihmistä. "Meille osoitettiin pohjoisen suunta ja käskettiin ohjamaan venettä vuorotellen. Kun Italian merivoimat löysi meidät, emme tienneet sijaintiamme ja vene oli uppoamassa."
Viime lokakuussa yli 350 Italian eteläiselle Lampedusan saarelle pyrkinyttä siirtolaista menehtyi. Maa aloitti sen jälkeen operaatio Mare Nostrumin, joka on pelastanut yli 80 000 ihmistä.
Ihmisoikeusjärjestöt kiittelevät operaatiota ja vetoavat Euroopan unioniin, jotta se vahvistaisi tukeaan sille.
Frontex torjuu vastuun
Mare Nostrum maksaa Italian merivoimien mukaan 9,3 miljoonaa euroa kuukaudessa. Italian sisäministeri Angelino Alfano haluaisi siirtää operaation EU:n rajavalvontavirasto Frontexin harteille.
EU vastaa ei. "Mare Nostrum on hyvin laaja ja kallis operaatio. Frontex on pieni virasto eikä pysty ottamaan sitä hoitoonsa", selittää sisäasiankomissaari Cecilia Malmströmin tiedottaja Michele Cercone. Hänen mukaansa Frontex osallistuu operaatioon merkittävästi.
Amnesty Internationalin mukaan EU käytti vuosina 2007–2013 lähes kaksi miljardia euroa ulkoisten rajojen valvontaan ja vain 700 miljoonaa pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden aseman parantamiseen.
Suojelun tarpeessa
Sisäministeri Angelino Alfanon mukaan siirtolaisten joukossa on yhä enemmän turvapaikan tarvitsijoita ja vähemmän taloudellisia pakolaisia.
Merien kautta Eurooppaan pyrkivistä paperittomista siirtolaisista kaksi kolmasosaa tulee Syyrian, Afganistanin, Eritrean ja Somalian kaltaisista konfliktimaista, Amnesty raportoi.
Italian Amnestyn tiedottaja Riccardo Noury epäilee, että Italian aiempi epäluotettavuus on osasyy EU:n kylmäkiskoisuuteen sen avunpyyntöjä kohtaan. Hän viittaa Italian korruptioon ja sen vuonna 2011 esittämään uhkaukseen jakaa väärennettyjä papereita siirtolaisille, jotta nämä jatkaisivat matkaansa pohjoiseen.
"EU:n puheenjohtajana meillä on nyt tilaisuus omaksua johtava rooli", hän toivoo.
Puolivuotinen puheenjohtajakausi alkoi heinäkuun alussa.
Ilman EU-tukea Italia joutuu pian supistamaan pelastustoimintaansa. Järjestöt varoittavat, että silloin Välimerestä tulee taas yhtä vaarallinen kuin se oli ennen Lampedusan tragediaa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia