Jälleenrakennus voi kestää Gazassa vuosia tai vuosikymmeniä – Etenkin mielenterveyspalveluita tarvitaan vielä pitkään
Israelin ja palestiinalaisten väkivalta on aiheuttanut vaikeita traumoja etenkin lapsille, arvioivat avustusjärjestöt. 12 päivän konfliktin aiheuttamia tuhoja ei ole päästy vielä arvioimaan kokonaisvaltaisesti.
YK:n yleiskokous keskusteli viime viikolla Palestiinan tilanteesta. Edessä pääsihteeri António Guterres ja taaempana yleiskokouksen puheenjohtaja Volkan Bozkir. Kuva: Evan Schneider / UN Photo.
Arviot humanitaarisen avun tarpeesta Israelin pommittamassa Gazassa ovat vielä epäselviä, mutta todennäköisesti alue tulee tarvitsemaan apua pitkään, vuosia tai vuosikymmeniä, arvioivat YK:n avustusjärjestöt.
YK-järjestöt lanseeraavat tällä viikolla todennäköisesti humanitaarisen avun vetoomuksen miehitetylle Palestiinalaisalueelle. YK:n hätäapuvaroista sekä Palestiinan humanitaarisesta rahastosta ollaan jo ohjaamassa humanitaariseen apuun noin 22,5 miljoonaa dollaria, kertoi humanitaarisen avun koordinaatiotoimisto OCHA perjantaina.
Israelin ilmaiskut ovat alustavien arvioiden mukaan tuhonneet Gazassa paljon tärkeää siviili-infrastruktuuria, kuten vesi-, sanitaatio- ja hygieniapalveluita. Noin 450 rakennusta on tuhoutunut tai vahingoittunut, joukossa myös kouluja sekä kuusi sairaalaa ja yhdeksän terveyskeskusta sekä veden suolanpoistolaitos.
Vahingoittuneiden tai tuhoutuneiden rakennusten joukkoon kuuluu myös koronatestauslaboratorio sekä maataloustuotevarasto. Yli 77 000 ihmistä pakeni kodeistaan väkivaltaa, mutta suurin osa on palannut sen jälkeen, kun tulitauosta kerrottiin torstaina.
Järjestöt ovat erityisen huolissaan lasten mielenterveydestä. Osalla lapsista keho ei pysty rauhoittumaan stressaavan tilanteen jälkeen, ja he kärsivät esimerkiksi jatkuvasta vapinasta, unen puutteesta, huonovointisuudesta ja vuoteenkastelusta, kertoo avustusjärjestö Pelastakaa Lapset.
”Viesti, jonka kuuli toistuvasti, oli, että ihmiset Gazassa ovat traumatisoituneempia kuin koskaan. -- Iskuja tuli tauotta. Liian monia koteja ja rakkaita menetettiin. Monet ihmiset kertoivat minulle, että he tuntevat itsensä avuttomiksi eikä heillä ole enää toivoa”, kertoo myös alueella vieraillut YK:n Palestiinan humanitaarinen koordinaattori Lynn Hastings tiedotteessa.
Hän muistutti, että maailma ei pidä unohtaa myöskään Länsirannalla eikä Israelissa kärsineitä.
Väkivalta kärjistyi Israelissa ja sen miehittämällä Palestiinalaisalueella kaksi viikkoa sitten muun muassa sen jälkeen, kun Israel oli päättänyt häätää palestiinalaisperheitä Itä-Jerusalemista. Tilanne kärjistyi Gazaa hallitsevan äärijärjestö Hamasin raketti-iskuiksi ja Israelin ilmapommituksiksi Gazassa. Väkivalta levisi myös Länsirannalle ja Israelin valtion alueelle, jossa on ollut erilaisia yhteenottoja.
YK:n mukaan 10.–21.5. välisenä aikana Gazassa kuoli yhteensä 242 palestiinalaista, joista 66 lapsia. Israelin puolella kuolleita on 12, joista kaksi lapsia.
Lisäksi Gazassa loukkaantui yli 1 900 ihmistä, Israelissa satoja. Länsirannalla loukkaantuneita on lähes 6 400. YK:n ihmisoikeusasiantuntijat ovat vaatineet kansainvälistä rikostuomioistuinta tutkimaan iskut siviilejä vastaan.
Gaza oli Israelin saarron ja useiden muiden sotien seurauksena jo valmiiksi humanitaarisessa kriisissä. YK:n palestiinalaispakolaisten auttamisjärjestö UNRWA:n edustajan Matthias Schmalen mukaan paluuta normaaliin ei oikeastaan ole edessä.
”Olen ollut täällä kahden ja puolen vuoden ajan ja olen vakuuttunut siitä, että palaamme sotaan, ellei juurisyitä ratkota. Gazan näkökulmasta se tarkoittaa ihmisarvoisen näkökulman antamista ihmisarvoisesta elämästä, etenkin nuorille”, hän sanoi YK:n uutiskeskuksen mukaan.
Kommentit
Ihmettelen, miten rahaa riittää raketteihin ja hyökkäystunneleihin, mutta tavalliset Palestiinalaiset elävät avustusten varassa?
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia