Järjestö: Ihmiskauppa kukoistaa yhä Thaimaan kalastusaluksilla
Valtion viranomaiset ovat sotkeutuneet ihmiskauppaan, siihenkään ei ole onnistuttu puuttumaan, sanoo Environmental Justice Foundation.
Thaimaa on epäonnistunut maan kalastusaluksilla rehottavan ihmiskaupan suitsimisessa, suomii brittiläinen ihmisoikeus- ja ympäristöjärjestö Environmental Justice Foundation (EJF) tuoreessa katsauksessaan (pdf).
Thaimaan pahamaineinen kalastusteollisuus on saanut kritiikkiä jo vuosia. Kalastusteollisuus ja -alukset hyödyntävät pakkotyövoimaa ja lapsia, työntekijät pakotetaan pitkiin päiviin vaarallisissa oloissa, ja heitä on jopa tapettu. Suuri osa työntekijöistä on siirtotyövoimaa.
Maa sai viime vuonna Yhdysvaltain kansainvälisessä ihmiskaupparaportissa huonoimman mahdollisen luokituksen, jossa ovat myös esimerkiksi Iran ja Pohjois-Korea. Seuraava raportti ilmestyy kesäkuussa, eikä maata ole syytä nostaa paremmalle tasolle, vaikka sen viranomaiset muuta väittävätkin, EJF sanoo.
Katsauksessa kerrotaan useista viimeisen vuoden aikana tapahtuneista ihmiskauppa- ja pakkotyötapauksista. Raportin mukaan Thaimaa ei ole pystynyt puuttumaan esimerkiksi laittomiin työvoiman välittäjiin, uhreja ei edelleenkään osata tunnistaa kunnolla eikä voimassa olevia lakeja sovelleta puolueettomasti.
Valtion viranomaisten sekaantuminen kalastusteollisuuden ihmiskauppaan on tiedossa, mutta siihenkään ei ole riittävästi puututtu. EJF kertoo muun muassa tapauksesta, jossa Thaimaan poliisit sieppasivat isän ja pojan aallonmurtajalta Phuketissa ja myivät heidät orjiksi troolarille.
Thaimaan kalastusteollisuudessa työskentelee yli 650 000 ihmistä. Se on maailman kolmanneksi suurin kalan ja äyriäisten viejä. EU toi vuonna 2012 meren antimia Thaimaasta noin miljardin euron arvosta.
Thaimaa ilmoitti viime vuonna suunnittelevansa vankien työllistämistä kalastusaluksille. Ilmoitus sai aikaan kansainvälisen myrskyn, ja tammikuussa maa ilmoitti peruvansa suunnitelman.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia