Järjestöt kiittelevät kehityspoliittista ohjelmaa
Ei täydellinen, mutta hipoo kiitettävää, sanoo Kepa.
Uuden kehityspoliittisen toimenpideohjelman tasa-arvo- ja demokratialinjaukset sekä hauraiden valtioiden tukeminen saavat kiitosta kansalaisjärjestöiltä.
Kehitysyhteistyön palvelukeskuksen (Kepa) toiminnanjohtajan Timo Lappalaisen mukaan ohjelma ei ole täydellinen, mutta hipoo ilman muuta kiitettävää. Hänen mukaansa ohjelmasta näkyy, että kansalaisjärjestöjen luonnoksesta antama palaute on otettu huomioon. Toisaalta ohjelman painopisteet eivät Lappalaisen mukaan juuri poikkea muista viime vuosien kehityspoliittisista ohjelmista.
"Pitkäjänteisyys ja jatkuvuus luonnehtivat tapaamme tehdä kehitysyhteistyötä ja juuri siitä Suomi on saanut yhteistyömailtaan kiitosta", hän muistuttaa.
Kehitysministeri Heidi Hautala esitteli uuden kehityspoliittisen toimenpideohjelman muutama viikko sitten. Sen läpileikkaaviksi teemoiksi on määritelty tasa-arvo, eriarvoisuuden poistaminen sekä ilmastokestävyys. Uusia painopisteitä ovat esimerkiksi ihmisoikeusperustaisuus sekä osallistava, vihreä talouskehitys.
Uutta on myös hallitusten välisen tuen lopettaminen demokratiaongelmista kärsivälle Nicaragualle. Lappalaisen mukaan Kepalla ei ole virallista kantaa Suomen ohjelmamaavalintoihin, mutta muistuttaa, että Suomen on sitouduttava suunnittelemaan riittävän pitkä ja yhdessä sovittu ulosmenostrategia.
Myös Solidaarisuus, Puolueiden kansainvälinen demokratiayhteistyö (DEMO) ry sekä Kirkon Ulkomaanapu ovat pääosin tyytyväisiä kehityspoliittiseen ohjelmaan.
Solidaarisuus kiittelee erityisesti tasa-arvon korostamista. DEMO puolestaan on tyytyväinen ohjelman ihmisoikeus- ja demokratiapainotuksiin. Järjestö muistuttaa, että arabikevään tapahtumien vuoksi demokratiakysymykset painottuvat tulevaisuudesta entistä enemmän.
Kirkon Ulkomaanapu on hyvillään ohjelman lupauksesta keskittää tuki köyhiin ja hauraisiin valtioihin. Järjestö kuitenkin kritisoi sitä, ettei ohjelmassa luvata tehdä hauraiden valtioiden strategiaa, mikä kuitenkin hallitusohjelmaan sisältyy.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia