Kehitysyhteistyöleikkaukset vahvistettiin budjettiriihessä, ulko- ja turvallisuuspoliittisille järjestöille sittenkin tukea | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kehitysyhteistyöleikkaukset vahvistettiin budjettiriihessä, ulko- ja turvallisuuspoliittisille järjestöille sittenkin tukea

Kehitysyhteistyöstä leikkaaminen on Suomen oman edun vastaista, sanoo kehitysjärjestöjen kattojärjestö Fingo.

Kolikoita telineessä.

- Kuva: Lutz Peter / Pixabay.

Hallitus leikkaa kehitysyhteistyöstä ensi vuonna 135 miljoonaa euroa. Asia vahvistui tällä viikolla budjettiriihessä. 

Kehitysjärjestöjen kattojärjestö Fingon mukaan leikkaus on myös Suomen oman edun vastainen. 

”Kehitysyhteistyöstä leikkaaminen on pois turvallisemmasta maailmasta, tuesta heikoimmassa asemassa oleville ihmisille sekä Suomen vuosikymmeniä rakentamista merkittävistä kumppanuuksista ja kansainvälisestä asemasta. Toisella puolella maailmaa tapahtuvat asiat vaikuttavat monin tavoin myös meihin”, muistuttaa järjestön toiminnanjohtaja Juha-Erkki Mäntyniemi tiedotteessa.

Järjestöjen kannalta budjettiriihestä saatiin myös positiivinen uutinen: valtioneuvoston tiedotteen mukaan ulko- ja turvallisuuspoliittisille järjestöille myönnetään ensi vuonna miljoona euroa. Aiemmin tuet oli määrä poistaa kokonaan. Vielä on epäselvää, miten rahat kohdennetaan.

Fingon tietojen mukaan kyse on siirtymäkauden tuesta. 

”Samanlainen siirtymäkauden tuki olisi saatava myös VGK-tukeen ja rauhanjärjestöjen yleisavustuksiin. Hallituksen tulisi siis toteuttaa siirtymäkauden tuki järjestöille, joiden avustukset se lopettaa. Tuen avulla järjestöt voisivat etsiä uutta rahoitusta, järjestää toimintaansa tai muuten varmistaa, että niiden hyvällä työllä on jatkuvuutta”, sanoo Fingon vaikuttamistyön johtaja Ilmari Nalbantoglu tiedotteessa.

Aiemmin ilmoitettua viestintä- ja globaalikasvatustuen (VGK) lakkautusta ei peruttu budjettiriihessä, ei myöskään oikeusministeriön myöntämän rauhantyön valtionavustuksen lopettamista . Rauhantyön tukia ei myönnetä kehitysyhteistyöbudjetista.

Hallitus leikkaa kehitysyhteistyöstä yhteensä 1,2 miljardia euroa hallituskauden aikana vuoden 2023 tekniseen kehykseen verrattuna. Fingon laskelmien mukaan Suomi käytti viime vuonna noin 710 miljoonaa euroa kehitysyhteistyöhön. Ensi vuonna summa tulee olemaan 530 miljoonaa euroa. Luvut eivät ole kuitenkaan suoraan verrannollisia, sillä Ukraina-tuki aiotaan siirtää omalle momentilleen.

Hallituskauden aikana leikataan myös muiden alojen järjestöjen valtionavustuksista. Osa sai budjettiriihestä ennakoitua parempia uutisia. Helsingin Sanomien mukaan esimerkiksi Naisten Linjan rahoitus palautettiin. Myös Rikosuhripäivystyksen sekä Pakolaisneuvonnan leikkaukset pienenivät.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia