Järjestöt: Valtioiden pitää toimia, koska Israel ei noudata YK:n päätöslauselmaa
Aika käy vähiin hirmutekojen estämiseksi Gazan Rafahissa, sanoo joukko ihmisoikeus- ja avustusjärjestöjä.
YK:n päämaja New Yorkissa. Kuva: Filip Filipovic / Pixabay.
Joukko vaikutusvaltaisia avustus- ja ihmisoikeusjärjestöjä vetoaa tuoreessa kannanotossaan sen puolesta, että kansainvälinen yhteisö ryhtyisi toimiin YK:n turvallisuusneuvoston ja kansainvälisen tuomioistuimen päätösten toimeenpanemiseksi Gazassa.
YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi viime viikolla päätöslauselman, joka vaatii välitöntä tulitaukoa Gazaan ramadanin ajaksi. Päätöslauselmassa vaadittiin myös humanitaarisen avun lisäämistä sekä Hamasin hallussa olevien panttivankien vapauttamista.
Myös kansainvälinen tuomioistuin on määrännyt, että Israelin on varmistettava viipymättä kiireellisen humanitaarisen avun pääsy Gazan kaistalle.
Israel on ilmoittanut, ettei YK:n päätöslauselmalla ole sille operatiivista merkitystä. Eilen se ilmoitti sallivansa tilapäisesti avustuskuormia Gazaan. Käytännössä apua ei ole saatu alueelle missään vaiheessa riittävästi.
Järjestöt vaativat, että muiden valtioiden on nyt varmistettava päätösten toimeenpano ja suojeltava siviilejä. Yksi tapa olisi aseiden, niiden osien ja ammusten kuljetusten lopettaminen.
”Vaikka jotkut valtiot ovat julkisesti ilmaisseet paheksuntansa, kansainvälinen diplomaattinen painostus ja lausunnot eivät ole toistaiseksi riittäneet tuottamaan tuloksia ja estämään suunniteltua hyökkäystä. Valtioilla on kuitenkin keinovalikoimassaan joukko suojaavia toimenpiteitä, ja ne ovat velvollisia kunnioittamaan ja varmistamaan kansainvälistä humanitaarista oikeutta ja ihmisoikeuslainsäädäntöä”, kannanotossa sanotaan.
13 järjestön kannanotossa ovat mukana muun muassa Pelastakaa Lapset, Amnesty International, Oxfam ja Plan International. Ne ovat erityisen huolissaan Rafahista, jossa Israel suunnittelee laajentavansa hyökkäystä.
Rafahiin on paennut muualta Gazasta noin 1,5 miljoonaa ihmistä. Suurin osa avustusoperaatioista toimii juuri Rafahista. Nyt aika käy vähiin hirmutekojen estämiseksi Rafahissa, järjestöt varoittavat.
Maahyökkäys Rafahiin veisi henkiä pelastavan avun yli 1,3 miljoonalta siviililtä, joista ainakin 610 000 on lapsia. Toteuttamiskelpoista evakuointisuunnitelmaa ei ole olemassa, ja Israel on aiemmin hyökännyt myös niille alueille, jotka se on itse määritellyt ”turvallisiksi”, järjestöt muistuttavat. Myös avustusjärjestöjen työntekijöitä on tapettu, vaikka ne ovat ilmoittaneet sijaintinsa joukoille.
Tällä viikolla seitsemän avustustyöntekijää kuoli Israelin iskussa.
Israel aloitti hyökkäyksen Gazaan sen jälkeen, kun Gazassa valtaa pitävä äärijärjestö Hamas oli tehnyt terrori-iskuja Israeliin lokakuun 7. päivänä. Hyökkäyksen seurauksena Gazassa on kuollut yli 32 000 ihmistä, joista suurin osa siviilejä. Suurin osa alueen keski- ja pohjoisosien infrastruktuurista on tuhottu.
Kommentit
Hamas on määritelty EU:ssa terroristijärjestöksi. Miksi sitä aina tälläkin sivustolla sanotaan äärijärjestöksi, eli lievennetään hyväksyttävämmäksi. Luku 32000 on Hamasin ilmoittama, media julkaisee sen faktana. Israelin mukaan siitä on suuri osa Hamasin terroristeja, nyt toinen osapuoli valehtelee.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia