Jemenin huthikapinalliset levittävät disinformaatiota koronasta ja estävät rokotetoimituksia – ”Terveystilanne on kammottava”, kertoi terveystyöntekijä ihmisoikeusjärjestölle
Jemenissä on alkanut toinen korona-aalto, mutta maan pohjoisosia hallussaan pitävät huthikapinalliset eivät ole määränneet rajoitustoimia. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan huthit ovat jopa estäneet rokotetoimituksia, koska WHO ei suostunut antamaan rokotteita ilman valvontaa.
Koronarokotukset on saatu Jemenissä hädin tuskin alkuun muun muassa huthikapinallisten asettamien esteiden takia. Kuva: Tim Reckmann / CC BY 2.0.
Jemenin huthiviranomaiset ovat estäneet tiedon levittämistä koronaviruksesta ja vaikeuttaneet kansainvälisiä yrityksiä toimittaa rokotteita hallitsemilleen alueille. Huthit ovat myös levittäneet aktiivisesti disinformaatiota viruksesta ja rokotteista, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW).
Järjestö on haastatellut nimettömästi useita terveysalan ammattilaisia Jemenin sisällä ja sen ulkopuolella sekä tutkinut huthiviranomaisten esiintymistä videoilla. Se vaatii, että rokotekuljetukset sallitaan välittömästi ja väärien tietojen levittäminen lopetetaan.
Jemenin hallitusta sekä Saudi-Arabian johtamaa liittoumaa vastaan taistelevat huthit pitävät hallussaan Jemenin pohjoisosia, muun muassa pääkaupunki Sanaata.
HRW:n mukaan koronan ensimmäisen aallon alkamisen aikaan keväällä 2020 huthien terveysministeriö otti pandemian vakavasti ja asetti joitakin rajoitustoimia, mutta pian huthien terveysministeri väitti testejä tehottomiksi ja ryhmän johtaja sanoi, että koronavirus on amerikkalainen salajuoni.
Kaksi terveystyöntekijää kertoi HRW:lle, että huthit myös asettivat erityisen tiedusteluyksikön ilmeisesti häiritäkseen ja uhkaillakseen terveydenhuollon työntekijöitä ja rajoittaakseen tietoa, jota nämä voivat toimittaa medialle tai kansainvälisille järjestöille.
Jo heinäkuussa kaikki sosiaalisen eristäytymisen toimet keskeytettiin maan pohjoisosissa, koska viruksen ei katsottu olevan enää uhka.
YK arvioi toisen korona-aallon alkaneen Jemenissä tämän vuoden maalis- tai huhtikuussa, jolloin tapausten määrä yli kaksinkertaistui kuudessa viikossa. Tilastotietoa saadaan kuitenkin vain eteläosista, sillä huthit ovat kieltäytyneet antamasta dataa tartunnoista ja kuolemista.
Myöskään rokotteita ei tiettävästi ole annettu huthien kontrolloimilla alueilla. Jemenille toimitettiin 360 000 annosta AstraZenecan rokotetta maaliskuun lopulla. Huthit ovat kuitenkin vaatineet lupaa jakaa rokotteita ilman valvontaa, mihin taas Maailman terveysjärjestö ei ole suostunut. Niinpä rokotteita jaetaan nyt vain etelässä, joka on hallituksen kannattajien aluetta.
Terveystyöntekijöiden mukaa huthit kieltäytyvät tunnustamasta pandemiaa pitääkseen talouden auki ja voidakseen näin varmistaa tärkeän rahoituslähteensä, maksujen keräämisen yrityksiltä.
Kaikki HRW:n haastattelemat terveystyöntekijät sanoivat, että toinen aalto Sanaassa on ollut pahempi kuin ensimmäinen. Jotkut kertoivat näkevänsä joka päivä kymmenittäin koronaa muistuttavista oireista kärsiviä.
”Terveystilanne on kammottava. Meillä ei ole kapasiteettia hoitaa pandemiaa. Saamme lääkkeitä vanhentuneina, koska logistisesti kestää liian kauan saada niitä. Olemme ylikuormittuneita koronatapausten takia, koska Sanaassa ei ole tarpeeksi karanteenikeskuksia. -- Pyydämme potilaita pysymään kotona, koska osastoilla on liikaa potilaita ja sänkymme ovat aina täynnä”, eräs terveystyöntekijä kertoi.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia