Jemenin terveysjärjestelmä kriisissä – miljoonat ilman terveyspalveluita | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Jemenin terveysjärjestelmä kriisissä – miljoonat ilman terveyspalveluita

Al-Hudayah'n sairaalassa henkilökunta ei ole saanut säännöllistä palkkaa kuukausiin eikä potilailla ole varaa maksaa maksujaan. Silti ketään ei käännytetä pois.

Jemenin terveysjärjestelmä on ajautunut kriisiin maan sisällissodan kärjistymisen seurauksena. Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan tärkeistä lääkkeistä ja polttoaineesta on pulaa ja monet työntekijät ovat lähteneet maasta. Maan terveyskeskuksista enää alle puolet on täysin toiminnassa.

Jo ennestään maailman köyhimpiin maihin kuuluvan Jemenin tilanne heikkeni maaliskuussa 2015, kun Saudi-Arabia alkoi pommittaa maan shiialaisia huthikapinallisia. Iskuissa on kuollut myös joukoittain siviilejä.

WHO:n mukaan terveysasemat ovat raportoineet yli 7 600 ihmisen kuolemasta ja lähes 42 000:n haavoittumisesta. Lähes 15 miljoonalla ihmisellä ei ole perusterveydenhuollon palveluita.

Yksi yhä toimivista sairaaloista on Al-Hudayah'n kaupungissa toimiva sairaala, joka hoitaa päivittäin yli 1 500:aa ihmistä. Potilaiden määrä on viisinkertaistunut sitten vuoden 2012.

Ketään ei käännytetä pois, vaikka potilailla ei ole varaa maksaa laskujaan. Ruokaa potilaille ei kuitenkaan riitä, WHO kertoo.

"Terveydenhuoltohenkilökunta ei ole saanut palkkaansa viiteen kuukauteen. Tietyistä lääkkeistä on akuutti pula, ja tarvitsemme lisää polttoainetta varmistaaksemme, että sairaalalla on sähköä", sanoo sairaalan johtaja Khaled Suhail WHO:n tiedotteessa.

Monet sairaalaan tulijoista tarvitsevat hoitoa aliravitsemukseen. Jemeniin on ennustettu nälänhätää, ja lähes 4,5 miljoonaa ihmistä tarvitsee aliravitsemuksen hoitoa tai ehkäisyä.

"Viime vuonna yli sata lasta kuoli aliravitsemukseen ruokkimiskeskuksessa. Suurin heistä oli Al-Hudaydah’n kaupungista. Niillä, jotka elävät kaupungin ulkopuolella, ei ole varaa liikennekuluihin, joten monet lapset yksinkertaisesti kuolevat kotona", Suhail sanoo.

WHO on perustanut maahan 15 ruokkimiskeskusta, mutta rahapula haittaa sen työtä. Viime vuonna se sai vain puolet tarvitsemastaan rahoituksesta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia