Kaakkois-Aasiassa riehunut taifuuni Yagi on vaikuttanut lähes kuuden miljoonan lapsen elämään, sanoo Unicef – Yksi Kaakkois-Aasian voimakkaimmista myrskyistä vuosikymmeniin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kaakkois-Aasiassa riehunut taifuuni Yagi on vaikuttanut lähes kuuden miljoonan lapsen elämään, sanoo Unicef – Yksi Kaakkois-Aasian voimakkaimmista myrskyistä vuosikymmeniin

Taifuuni aiheutti tuhoja etenkin Vietnamissa ja Myanmarissa. ”Tuho on vain viimeisin esimerkki ilmastokriisin vaikutuksista ihmisiin, jotka ovat jo valmiiksi haavoittuvassa asemassa”, sanoo kansainvälisen Punaisen Ristin Aasian aluejohtaja Alexandre Matheou.

Tummia pilviä.

- Kuva: Enrique / Pixabay.

Kaakkois-Aasian maihin syyskuussa iskenyt taifuuni Yagi on jättänyt jälkeensä mittavat tuhot, kertovat YK ja avustusjärjestöt.

YK:n lastenjärjestö Unicef laskee, että lähes kuusi miljoonaa lasta on kärsinyt tulvien ja maanvyörymien vaikutuksista Vietnamissa, Myanmarissa, Laosissa ja Thaimaassa. 

”Välittömänä painopisteenä pitää olla puhtaan, veden, koulutuksen ja terveydenhuollon kaltaisten palveluiden palauttaminen. Lapset ja heidän perheensä ovat niistä kriittisesti riippuvaisia”, sanoo Unicefin Itä-Aasian ja Tyynenmeren aluejohtaja June Kunugi tiedotteessa.

Taifuuni Yagi syntyi Palaun luoteispuolella jo elokuun lopussa. Se iski ensin Filippiineille ja sai sitten uutta voimaa Etelä-Kiinan mereltä. 

Myrsky toi mukanaan rankkasateita samaan aikaan, kun normaali sadekausi on käynnissä. Se aiheutti jokien tulvimista ja laukaisi maanvyörymiä. Myrsky tuhosi myös koteja, teitä, viestintäyhteyksiä ja muuta infrastruktuuria ja vahingoitti kouluja sekä terveyskeskuksia.

Kovimmin Yagi iski Vietnamiin, jonne se saapui syyskuun 7. päivänä jopa 210 kilometriä tunnissa puhaltavan tuulen voimalla. Tämänhetkisten arvioiden mukaan Vietnamissa noin 237 000 kotia, 1 530 koulua ja 570 terveyskeskusta on vahingoittunut. Lähes 300 ihmistä on kuollut. Noin kolmella miljoonalla ihmisellä ei ole puhdasta juomavettä eikä sanitaatiota. Kaksi miljoonaa lasta ei ole päässyt kouluun, Unicef kertoo.

Toinen vakavia tuhoja kärsinyt maa on Myanmar, jossa taifuuni sekä monsuunisateet ovat johtaneet vakaviin tulviin etenkin maan keskiosissa. Maa on jo valmiiksi hauraassa tilassa sisällissodan takia.  Yli 320 000 ihmistä on joutunut pakenemaan tulvia.

”Supertaifuuni Yagi on aiheuttanut vakavimmat tulvat Myanmarissa lähihistoriassa. Suuri osa maasta on veden alla ja joillakin alueilla on ensimmäiset tulvat vuosikymmeniin. Vaikutukset ruokaturvaan eivät ole sen vähempää kuin tuhoisat. Yli 13 miljoonaa ihmistä kärsi jo ruokapulasta elokuussa ennen tulvia”, kertoo Maailman ruokaohjelman Myamarin edustaja Sheela Matthew tiedotteessa.

Myrskyä on pidetty Aasian tämän vuoden voimakkaimpana ja yhtenä Kaakkois-Aasian voimakkaimmista vuosikymmeniin.

”Pelkästään tänä vuonna Aasian ja Tyynenmeren alue on kohdannut sarjan armottomia ilmastoon liittyviä katastrofeja. Supertaifuuni Yagin aiheuttama tuho on vain viimeisin esimerkki ilmastokriisin vaikutuksista ihmisiin, jotka ovat jo valmiiksi haavoittuvassa asemassa. Taifuunit, tulvat, lämpöaallot ja kuivuudet iskevät peräkkäin ja tilaa toipua on vain vähän”, sanoo kansainvälisen Punaisen Ristin Aasian aluejohtaja Alexandre Matheou tiedotteessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia