Kahvia ja banaania naitetaan Ugandassa
Sekaviljely tuottaa enemmän tuloja ja rasittaa vähemmän ympäristöä.
(IPS) -- Kahvin ja banaanin sekaviljely yleistyy Ugandassa. Kahvi on maan tärkein vientituote, banaani keskeinen ruokakasvi. Niitä on perinteisesti kasvatettu erikseen, mutta sekaviljely tuottaa enemmän tuloja ja rasittaa vähemmän ympäristöä.
Käytäntö on yleisin Itä-Ugandassa, mutta sitä yritetään levittää myös maan länsiosiin.
Kansainvälinen trooppisen maatalouden tutkimusinstituutti Iita on tutkinut yhteisviljelyä yli 30 alueella Ugandassa. Tutkijat havaitsivat, että kahvisato pysyi suunnilleen samana, vaikka vieressä kasvoi banaaneja. Ne imevät maasta ravinteita mutta antavat myös varjoa kahvipensaille.
Iitan agronomi Piet Van Asten laskee, että arabica-kahvin alueella Elgonvuoren lähistöllä Itä-Ugandassa pelkkä banaaninviljely tuottaa hehtaaria kohden keskimäärin 1 580 euroa, pelkkä kahvinviljely 2 160 euroa ja yhteisviljely 4 050 euroa vuodessa.
Myös robusta-kahvin alueella Etelä- ja Lounais-Ugandassa yhteisviljely paransi maan tuottoa.
Banaani viilentää
Sekaviljely auttaa ilmastonmuutokseen sopeutumisessa. Jos keskilämpötila nousee kaksi astetta, kahvinviljely kärsii. Sekä robusta että arabica vaativat viileän trooppisen ilmaston, joka Ugandassa saavutetaan yleensä vasta yli 1 400 metrin korkeudessa merenpinnasta. Ilmaston muuttuessa myös sateet käyvät epäsäännöllisemmiksi.
Banaanikasvin suuret lehdet viilentävät kahvipensaita ainakin parin asteen verran. Banaanin varjo, juuristo ja karike estävät maaperän eroosiota ja köyhtymistä Ugandan mäkisessä maastossa.
Tutkijoiden mukaan banaanin istutus kahvipelloille myös hillitsee ilmastonmuutosta. Banaanit sitovat kasvuunsa ilman hiilidioksidia ja karistavat siitä osan maaperän hiilivarastoksi.
Lisääntyvällä banaaninkasvatuksella on suuri merkitys Ugandan ruokaturvalle. Maassa kulutetaan henkeä kohti eniten banaaneja vuodessa. Kahvin kasvatus banaanin varjossa saattaa myös parantaa kahvipapujen laatua.
Banaanin kanssa kasvaneen kahvin lehdissä tavataan puolet harvemmin ruostesientä kuin yksin viljellyssä kahvissa. Tämä on hyvä uutinen, koska lämpötilan noustessa erilaiset tuholaiset ja taudit yleistyvät.
Perinteistä tietoa
Jos banaanin ja kahvin liitto on niin täydellinen, miksi niitä ei pariteta vielä enemmän?
Van Astenin mukaan tämä johtuu siitä, että sekaviljely lisää kilpailua vedestä, ravinteista ja valosta. "Hyvillä viljelykäytännöillä ongelma on kuitenkin ratkaistavissa", hän sanoo.
Sekaviljelyä Elgonvuoren rinteillä harjoittava Nicholas Muhangu on samaa mieltä. "Kun banaaneista leikkaa turhat lehdet pois, niin valoa riittää myös kahville."
"Meillä päin maanviljely tarkoittaa väkisinkin sekaviljelyä, koska maa on niukassa. Kahvi on meille kultaa, ja banaani on ainoa täällä hyvin pärjäävä ruokakasvi", Muhangu jatkaa.
Mbalen paikallishallinnon maatalousasiantuntija George Wanakina kertoo, että yhteisviljelyllä on tällä Itä-Ugandan alueella pitkät perinteet. "Meidän pitää markkinoida perinteistä tietoa maan muihinkin osiin nyt, kun tiedekin todistaa sen hyväksi keinoksi selviytyä ilmastonmuutoksesta."
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia