Kansainvälinen tuomioistuin ottaa kantaa Palestiinalaisalueen miehitykseen
YK:n alaisessa kansainvälisessä tuomioistuimessa käsitellään ensimmäistä kertaa laajemmin Israelin lähes 60 vuotta kestäneen miehityksen vaikutuksia Palestiinalaisalueella.
YK:n kansainvälinen tuomioistuin toimii Haagissa Alankomaissa. Kuva: Roman Boed / CC BY 2.0 DEED.
YK:n alaisessa kansainvälisessä tuomioistuimessa (ICJ) aletaan tänään käsitellä Palestiinalaisalueen miehitystä.
Taustalla on YK:n yleiskokouksen pyyntö joulukuussa 2022. Se haluaa tuomioistuimelta neuvoa-antavan mielipiteen siitä, mitä oikeudellisia seurauksia Israelin toimista miehitetyllä Palestiinalaisalueella on. Linjausta odotetaan myöhemmin tänä vuonna.
”Kansainvälisen tuomioistuimen on tarkoitus ensimmäistä kertaa tarkastella laajemmin Israelin lähes 60-vuotisen miehityksen ja palestiinalaisten kaltoinkohtelun oikeudellisia seurauksia. Hallitusten, jotka esittävät argumenttinsa oikeudelle, pitäisi tarttua näihin tärkeisiin kuulemisiin valaistakseen niitä vakavia rikkomuksia, joihin Israelin viranomaiset syyllistyvät, mukaan lukien apartheid rikoksena ihmisyyttä vastaan sekä vaino”, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin vanhempi oikeudellinen neuvonantaja Clive Baldwin tiedotteessa.
Tuomioistuimen on tarkoitus ottaa kantaa muun muassa siihen, mitä seurauksia siirtokuntien perustamisesta, alueliitoksista sekä palestiinalaisten itsemääräämisoikeuden rikkomisesta on ollut.
Israel on miehittänyt Länsirantaa, siihen kuuluvaa Itä-Jerusalemia sekä Gaza kaistaa vuodesta 1967. Gazasta se vetäytyi vuonna 2005, mutta alue on yhä määritelty miehitetyksi Israelin saarron takia.
Kansainvälisen oikeuden mukaan miehityksen on tarkoitus olla väliaikainen toimenpide, miehittäjävallan on hallittava aluetta väestön intressejä silmällä pitäen, sen pitää kunnioittaa paikallisia lakeja ja pidättäytyä väestömuutosten tekemiseltä. Käytännössä Israel hallitsee Länsirantaa sotilasmääräyksin ja on asuttanut sinne omia siviileitään.
Haagissa sijaitseva kansainvälinen tuomioistuin on YK:n tärkein oikeudellinen elin. Se ratkoo valtioiden välisiä kiistoja ja antaa niistä lausuntoja. Lisäksi se voi antaa myös neuvoa-antavia lausuntoja, joita YK:n yleiskokous ja turvallisuusneuvosto voivat pyytää mistä tahansa oikeudellisesta kysymyksestä. ICJ:n lausunnot ovat lopullisia, mutta sillä ei ole varsinaisia keinoja panna lausuntojaan toimeen. Sen arvovalta on kuitenkin merkittävä ja linjauksien painoarvo suuri.
ICJ:ssä on käynnissä erikseen myös oikeudenkäynti Israelia vastaan Gazan sodan takia. Etelä-Afrikka on pyytänyt ICJ:ltä mielipidettä siitä, onko Gazassa käynnissä kansamurha. ICJ on alustavan linjauksensa mukaan vaatinut estämään kansanmurhan Gazassa, mutta lopulliseen linjaukseen voi mennä vuosia.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia