Kansainvälinen tuomioistuin: Palestiinalaisalueiden miehitys on laiton ja Israel on syyllistynyt apartheidiin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kansainvälinen tuomioistuin: Palestiinalaisalueiden miehitys on laiton ja Israel on syyllistynyt apartheidiin

YK:n kansainvälinen tuomioistuin antoi viime viikolla neuvoa-antavan lausuntonsa Israelin miehityksestä Palestiinaisalueilla. Sen mukaan lähes 60 vuotta kestänyt miehitys on laitonta ja Israel on syyllistynyt apartheidiin.

Kuva linnanomaisesta Kansainvälisen tuomioistuimen rakennuksesta.

YK:n kansainvälinen tuomioistuin sijaitsee Haagissa Alankomaissa. Kuva: Roman Boed / CC BY 2.0 DEED.

YK:n alainen kansainvälinen tuomioistuin (ICJ) antoi viime viikolla neuvoa-antavan lausuntonsa Israelin miehityksestä Palestiinaisalueilla. Tuomioistuin lausui 57-vuotisen miehityksen olevan laiton ja Israelin syyllistyneen apartheidiin eli palestiinalaisten rotuerotteluun, syrjintään ja alistamiseen.

“YK:n kansainvälisen tuomioistuimen lausunto on historiallinen ja se osoittaa Israelin syyllistyneen useisiin vakaviin kansainvälisen oikeuden vastaisiin rikoksiin palestiinalaisalueiden miehityksen aikana. Lisäksi se näkee Israelin syyllistyneen apartheidiin”, sanoo Human Rights Watchin pääjohtaja Tirana Hassan.

Israel on miehittänyt Länsirantaa, siihen kuuluvaa Itä-Jerusalemia ja Gazan kaistaa jo vuodesta 1967 lähtien. Gazasta se vetäytyi vuonna 2005, mutta alue on määritelty edelleen miehitetyksi Israelin saarron takia.

“Kansainvälisen tuomioistuimen johtopäätös on yksimielinen ja selkeä: Israelin miehitys palestiinalaisalueilla on laitonta, ja sen palestiinalaisia syrjivät lait ja käytännöt täyttävät apartheidin eli rotuerottelun tunnusmerkit”, kommentoi myös Amnestyn tutkimus-, vaikuttamis-, politiikkayksikön vanhempi johtaja Erika Guevara Rosas.

“Lausunnon tulisi olla myös herätys Yhdysvalloille ja muille valtiolle, jotka jatkavat Israelin miehitystä ja hyökkäystä tukevaa politiikka”, Tirana Hassan jatkaa.

Israelin Palestiinalaisalueiden miehitys ja palestiinalaisten sorto tulivat YK:n tuomioistuimen käsiteltäväksi vuoden 2022 joulukuussa. Oikeusprosessin aikana kuultiin julkisesti noin 50 valtion edustajia, myös Palestiinaa ja kolmea kansainvälistä järjestöä. 

Haagissa sijaitseva kansainvälinen tuomioistuin on YK:n tärkein oikeudellinen elin. Se ratkoo valtioiden välisiä kiistoja ja antaa niistä lausuntoja. Vuonna 2004 kansainvälinen tuomioistuin antoi esimerkiksi lausunnon miehitettyjen palestiinalaisalueiden muurin rakentamisen olleen vastoin kansainvälistä oikeutta ja ihmisoikeuksia.

Nyt viime viikolla päätökseen tullut oikeusprosessi on erillinen Etelä-Afrikan tammikuussa alulle panemasta oikeusprosessista, jossa se syyttää Israelia kansanmurhasta. Etelä-Afrikan mukaan Israel on aiheuttanut Gazaan kohdistuvan hyökkäyksen aikana alueelle sellaiset olosuhteet, jotka tähtäävät palestiinalaisten “fyysiseen tuhoamiseen”. 

Esimerkiksi lukuisten siviilikohteisiin kohdistuneiden iskujen ohella se on vaikeuttanut humanitaarisen avun perille menoa. Etelä-Afrikan mukaan Israel rikkoo vuoden 1948 kansanmurhan ehkäisemistä koskevaa sopimusta, jonka molemmat valtiot ovat allekirjoittaneet.

Kansainvälisen tuomioistuimen päätöksillä ja lausunnoilla ei ole varsinaista sanktiovaltaa, mutta sen linjauksilla on painoarvoa kansainvälisen yhteisön mielipiteen ohjauksessa. Vaikka Israel on pitänyt lausuntoja väärinä ja perusteettomina, tuomioistuimen linjauksilla voi olla vaikutusta myös tulevaisuudessa, jos konfliktia aikanaan ratkotaan.

Kommentit

Lähettänyt Rauha Israeliin (ei varmistettu) 9.8.2024 - 12:35

Odottelen mielenkiinnolla, mahtaako koskaan tulla tälle sivustolle juttua Hamasin, Hizbollahin tai Huthien rikoksista?

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia