Kenian korkein oikeus vahvisti vaalituloksen – väkivalta huolettaa
Kenian presidenttinä jatkaa Uhuru Kenyatta. Amnesty on huolissaan vaaliväkivallasta, jossa on syksyn aikana kuollut kymmeniä ihmisiä.
Kenian johto ei mennyt uusiksi presidentinvaalien uusintakierroksellakaan. Kuva: Rick Bajornas / UN Photo.
Kenian korkein oikeus on vahvistanut maan kiisteltyjen presidentinvaalien uusintakierroksen tulokset. Maan presidenttinä jatkaa Uhuru Kenyatta, joka voitti lokakuun 26. päivänä järjestetyt uusintavaalit 98 prosentin äänisaaliilla.
Opposition kannattajat protestoivat tulosta vastaan jo etukäteen, ja tuomion julistamisen jälkeen maanantaina väkivalta alkoi opposition kannatusalueilla Nairobin slummeissa sekä Länsi-Kenian Migorissa ja Kisumussa, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International. Sen alustavien tietojen mukaan neljä ihmistä on kuollut kahakoissa.
Kenian presidentinvaalien ensimmäinen kierros järjestettiin elokuun alussa, mutta korkein oikeus hylkäsi tuloksen vaaleihin liittyvien vilppiepäilyjen vuoksi. Kyseessä oli ensimmäinen kerta Afrikassa, kun oikeuslaitos mitätöi vaalituloksen. Opposition suosituin kandidaatti Raila Odinga kuitenkin kieltäytyi osallistumasta uusintakierrokselle, sillä hänen mukaansa ongelmat, kuten vaalikomitean kokoonpano, olivat yhä samoja.
Uusintavaalien tuloksesta jätettiin kaksi valitusta, joiden mukaan tulos pitäisi mitätöidä muun muassa siitä syystä, että kaikissa vaalipiireissä ei saatu järjestettyä uusintaäänestystä. Kaikki kuusi tuomaria kuitenkin hylkäsivät vetoomukset eilen, kertoo uutistoimisto Reuters.
Väkivalta vaalien aikana ja niiden jälkeen on aiheuttanut huolta, sillä Kenian vuoden 2007 presidentinvaalien jälkeen väkivallassa kuoli yli 1 200 ihmistä.
Amnestyn mukaan elo- ja lokakuun vaaliväkivallassa on kuollut kymmeniä ihmisiä, joista ainakin 33 poliisin ampumina. Esimerkiksi perjantaina ainakin viisi ihmistä kuoli, kun poliisi tulitti opposition kannattajista koostuvaa väkijoukkoa.
”Nyt kun Kenyatta on julistettu voittajaksi, hänen painopisteenään pitäisi olla väkivallan hillitseminen ja sen varmistamisen, että kaikkia kenialaisia suojellaan ja näiden oikeuksia kunnioitetaan. Poliisilla on velvollisuus pitää yllä järjestystä, mutta mielenosoittajien pitää saada ilmaista itseään ilman pelkoa ammutuksi tai poliisin vahingoittamaksi tulemisesta”, toteaa Justus Nyang’aya, Amnestyn Kenian maajohtaja tiedotteessa.
Järjestö kertoo kuulleensa myös silminnäkijää, joka oli nähnyt nuorisojoukon käyvän läpi etnisten kikujujen koteja ja ryöstelevän niitä Kisumussa. Kikujut ovat perinteisesti Kenyattan kannattajia.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia