Kiistely aborttioikeudesta kärjistää Yhdysvaltain kahtiajakoa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kiistely aborttioikeudesta kärjistää Yhdysvaltain kahtiajakoa

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden vuodettu asiakirja mahdollisesta yleisen aborttioikeuden kumoamisesta nostaa esiin laajemman ongelman oikeuslaitoksen politisoitumisesta.

Joukko naisia kantaa kylttejä mielenosoituksessa.

Aborttioikeuden puolustajat osoittivat mieltään Renon kaupungissa Nevadan osavaltiossa lokakuussa 2021. Kuva: Manny Becerra / Unsplash.com / Unsplash License.

Uutissivusto Politico julkaisi toukokuun alussa asiakirjaluonnoksen, jonka mukaan Yhdysvaltain korkein oikeus olisi kumoamassa vuonna 1973 antamansa Roe vastaan Wade -päätöksen.

Päätöksen mukaan abortti on perustuslaillinen oikeus Yhdysvalloissa. Sen kumoaminen antaisi osavaltioille vallan säätää omat aborttilakinsa, mikä tarkoittaisi joissakin osavaltioissa abortin kieltämistä kokonaan.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Maria Annala kertoo, että Yhdysvaltain arvokonservatiivisissa piireissä on jo pitkään valmistauduttu Roe vastaan Wade -päätöksen kumoamiseen. 

”Monissa osavaltioissa on säädetty lakeja valmiiksi sitä hetkeä varten, että päätös jonain päivänä kumotaan, jolloin nämä lait astuvat voimaan”.

Aborttikiista lisää poliittista kahtiajakoa

Yhdysvaltain korkeimmassa oikeudessa on yhdeksän jäsentä. Edellinen presidentti Donald Trump nimitti presidenttikaudellaan peräti kolme tuomaria, mikä lujitti konservatiivisten tuomarien asemaa korkeimmassa oikeudessa.

Annalan mukaan nimitykset saivat aborttia vastustavat arvokonservatiivit liikkeelle. Yhdysvalloissa on tarkoitushakuisesti yritetty saada aborttitapauksia korkeimman oikeuden käsittelyyn, jotta sillä olisi syy tarkastella Roe vastaan Wade -päätöstä uudelleen.

Annala kertoo päätöksen mahdollisen kumoamisen lisäävän Yhdysvaltain poliittista kahtiajakoa. Konservatiivisissa osavaltioissa on odotettavissa aborttilainsäädännön kiristyminen.

Toisissa osavaltioissa taas ollaan vastareaktion omaisesti muuttamassa aborttilakeja löyhempään suuntaan. Esimerkiksi Kaliforniassa on tehty töitä jo ennen korkeimman oikeuden asiakirjan vuotamista aborttioikeuden säilymiseksi.

Annalan mukaan aborttikiistasta on tullut osa identiteettipolitiikkaa.

”Abortti on asia, johon ihmiset hyvin voimakkaasti identifioituvat ja kiinnittyvät. Siinä puhutaan hyvin tunteisiin menevistä asioista”.

Yhdysvalloissa on joissakin osavaltioissa mahdollista tehdä abortti vielä 21.–24. raskausviikkojen aikana, jolloin sikiön olisi mahdollista selvitä elossa keskosena keskoshoidon ansiosta.

Näiden osavaltioiden löyhä aborttipolitiikka lisää abortinvastustajien kielteistä suhtautumista aborttiin. Yhdysvaltojen kansanterveyslaitoksen (Centers for Disease Control and Prevention) mukaan kuitenkin alle yksi prosentti aborteista tehdään 21. raskausviikon jälkeen. 

Korkeimman oikeuden politisoituminen horjuttaa uskoa demokratiaan

Puoluepoliittinen kahtiajako Yhdysvalloissa on näkynyt jo pitkän aikaa, mutta Roe vastaan Wade -päätöksen mahdollinen kumoaminen on nostanut korkeimman oikeuden roolin politiikassa tapetille.

Korkeimman oikeuden rooli on hyvin keskeinen Yhdysvalloissa. Se käsittelee alempien oikeusasteiden päätöksistä tehtyjä valituksia ja arvioi, ovatko lait ristiriidassa maan perustuslain kanssa. Korkeimmasta oikeudesta on tullut viimekätinen päättäjä eräissä kansakuntaa jakavissa kysymyksissä, kuten abortissa tai samaa sukupuolta olevien avioliitossa.

Vallan kolmijako-opin mukaisesti tuomiovallan tulisi olla riippumattomien tuomioistuinten hallussa. Korkeimman oikeuden tuomarinimitykset ovat kuitenkin hyvin politisoituneita: demokraattipresidentit nimittävät liberaaleiksi tiedettyjä tuomareita, republikaanit konservatiivisia tuomareita.

Korkeimman oikeuden asiakirjan vuotamisen jälkeen julkaistiin mielipidemittaus, jonka mukaan 62 prosenttia ajattelee korkeimman oikeuden olevan liian politisoitunut. Sama osuus vastanneista uskoo korkeimman oikeuden päätösten suosivan tiettyjä ihmisryhmiä. Sen sijaan vain 39 prosenttia vastanneista ajattelee, että korkeimman oikeuden voi luottaa tekevän koko kansan näkemyksiä vastaavia päätöksiä.

Maria Annalan mukaan korkeimman oikeuden legitimiteetti on vaarassa, jos kansa menettää uskonsa siihen tai alkaa kapinoimaan sen päätöksiä vastaan.

”Irtautuminen päivänpolitiikasta näyttää aika vaikealta tässä tilanteessa, koska korkein oikeus on niin kietoutunut puoluepoliittiseen kahtiajakoon ja kulttuuripoliittiseen dynamiikkaan.” Annala kertoo.

Aborttikysymys aktivoi kiistan molemmat puolet

Päätös yleisen aborttioikeuden kumoamisesta tulisi vaikuttamaan lukuisten yhdysvaltalaisten naisten elämään. Monille abortin saamisesta tulisi käytännössä mahdotonta.

”Läheskään kaikilla ei ole mahdollisuutta matkustaa toiseen osavaltioon teettämään abortti. Monelle se ei sitten vain enää ole vaihtoehto”, Annala sanoo.

Sekä aborttioikeuden puolustajat että vastustajat ovat osoittaneet mieltään ympäri Yhdysvaltoja ja sosiaalista mediaa. Osa aborttioikeuden puolustajien kampanjoinnista on tapahtunut korkeimman oikeuden tuomareiden kotien ulkopuolella.

Tämä on herättänyt myös vastareaktion. Republikaanit ovat tulkinneet kotien ulkopuolella tapahtuvat mielenosoitukset laittomiksi. Oikeustieteen asiantuntijat ovat kuitenkin sitä mieltä, että mielenosoittajia ei välttämättä voi lain nimessä tuomita, elleivät he käyttäydy väkivaltaisesti.

Aborttikysymyksen medianäkyvyys on nostanut keskusteluun media-alustojen mainosoikeudet. Jos Roe vastaan Wade -päätös kumotaan ja abortti kielletään konservatiivisissa osavaltioissa, suuret sosiaalisen median alustat eivät välttämättä saisi näyttää aborttiin liittyviä mainoksia alustallaan. Kyseiset mainokset käyvät jo nyt tietyissä osavaltioissa tarkan syynin läpi ennen julkaisua.

Kaikki riippuu nyt siitä, mitä korkein oikeus päättää. Lopullista päätöstä Roe vs. Wade -tapaukseen odotetaan muutaman kuukauden sisällä.

Kirjoittaja on media-alan opiskelija Metropolia-ammattikorkeakoulussa.

Juttu on toteutettu osana Maailma.netin sekä Viestintä ja kehitys -säätiön hanketta, jossa koulutetaan media-alan opiskelijoita Turun ammattikorkeakoulussa sekä Metropolia-ammattikorkeakoulussa kestävän kehityksen teemoista, erityisesti sananvapaudesta ja demokratiasta. Hanketta rahoitetaan ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuella.

Ulkoministeriön tuettu Suomen kehitysyhteistyövaroin -logo.

Mitä mieltä jutusta?

Lisäsikö tämä juttu ymmärrystäsi sananvapaudesta ja demokratiasta?

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia