Koronarokotteen hyödyt uhkaavat valua rikkaille maille ponnisteluista huolimatta – ”Pandemia ei ole ohi ennen kuin se on ohi kaikilta” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Koronarokotteen hyödyt uhkaavat valua rikkaille maille ponnisteluista huolimatta – ”Pandemia ei ole ohi ennen kuin se on ohi kaikilta”

Rikkaat maat ovat jo varmistaneet itselleen osto-oikeuden miljardeihin rokoteannoksiin. YK:n asiantuntijat kritisoivat maita rokotenationalismista.

Kasvomaski lojumassa maassa.

Koronavirusrokote ei ole vielä markkinoilla, ja kun se tulee, rikkaat maat uhkaavat haalia sen itselleen. Kuva: Ivan Radic / CC BY 2.0.

Pfizerin ja Biontechin eilinen ilmoitus lupaavista koronavirusrokotteen testituloksista on luonut uutta toivoa pandemian loppumisesta.

Ihmisoikeusasiantuntijat ovat kuitenkin huolissaan siitä, että ainakin alkuvaiheessa rikkaat maat ovat haalimassa Pfizerin ja muiden yhtiöiden rokotteet itselleen.

”On hieno uutinen, että rokote on osoittautunut tehokkaaksi koronavirusta vastaan. On kuitenkin huolestuttavaa, että Pfizer-Biontech on jo tehnyt rikkaiden kanssa sopimuksia yli miljardin annoksen edestä, mikä jättää alle neljänneksen sen ennustetusta tuotannosta muulle maailmalle”, kritisoi ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin tutkija Tamaryn Nelson järjestön eilen julkaisemassa tiedotteessa.

Lääkeyhtiö Pfizer kertoi eilen, että sen ja Biontechin kehittämä koronavirusrokote on havaittu tehokkaaksi 90 prosentilla ihmisistä. Se pystyy valmistamaan rokotetta mahdollisesti 50 miljoonaa annosta jo tänä vuonna ja 1,3 miljardia dollaria ensi vuonna. Jokainen rokotettava tarvitsee kaksi annosta.

Yhtiö on kuitenkin sopinut jo yli miljardin rokoteannoksen jakelemisesta vauraille maille. Esimerkiksi EU on sopimassa yhteensä 300 miljoonan annoksen ostamisesta.

”Pfizer-Biontechin pitäisi välittömästi selventää, miten se aikoo maksimoida rokotteiden saannin matalan ja keskitulotason maissa ihmishenkien pelastamiseksi. --- Pandemia ei ole ohi ennen kuin se on ohi kaikilta”, Nelson kritisoi.

Myös muita rokotteita ovat ostaneet enimmäkseen rikkaat maat. Yhdysvaltalainen Duken yliopisto laski lokakuussa, että erilaisia sopimuksia on tehty jo 3,8 miljardin annoksen edestä, ja viidestä miljardista lisäannoksesta neuvotellaan. Valtaosa annoksista oli menossa korkean tulotason tai keskitulotason maille.

Köyhillä mailla ei ole riittävästi rokotetta koko väestön rokottamiseksi, Kanada taas voisi rokottaa väestönsä viiteen kertaan olettaen, että kaikki rokotekokeilut päätyisivät markkinoille asti. Tämänhetkisten ennusteiden mukaan rokotetta saadaan kaikille vasta vuonna 2024, tutkijat ennustavat.

Eriarvoisuus on herättänyt huolta viruksen alkuvaiheesta asti, ja Maailman terveysjärjestö onkin perustanut COVAX-mekanismin, jonka tarkoituksena on varmistaa rokotteiden tasa-arvoinen jakelu. Sen on määrä tavoittaa kuitenkin vain noin 20 prosenttia väestöstä.

YK:n ihmisoikeusasiantuntijat vaativat eilen julkaistussa lausunnossaan maita tukemaan COVAXia ja varmistamaan, että kaikki saavat rokotteita.

”Valitettavasti näyttää siltä, että hallitukset ovat päättäneet varmistaa rokotteet vain omille kansalaisilleen. Eristäytyvä terveyspolitiikka ja hankinnat ovat ristiriidassa kansainvälisten ihmisoikeusstandardien kanssa”, he totesivat.

Maailmassa on todettu tähän mennessä yli 50 miljoonaa koronavirustartuntaa. Tautiin on kuollut 1,2 miljoonaa ihmistä.

Korjattu lääkeyhtiöiden kirjoitusasu 10.11.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia