Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.

Koululaisia pulpettien ääressä

Koululaisia luokkahuoneessa Gaossa Malissa vuonna 2014. Kuva: Marco Dormino / United Nations Photo / CC BY-NC-ND 2.0.

Koronaviruspandemia on lyhyessä ajassa johtanut siihen, että noin 87 prosenttia maailman koululaisista ja opiskelijoista ei pääse kouluun tai on etäopetuksessa koronaepidemian takia.

YK:n tiede-, kasvatus- ja kulttuurijärjestö Unescon keskiviikkona päivitettyjen tietojen mukaan kansalliset sulut vaikuttavat peräti 1,5 miljardiin koululaiseen ja opiskelijaan aina esikoulusta korkeakoulutukseen asti. Mikäli lasketaan kaikki vaikutukset, määrä on lähes 1,7 miljardia.

Vielä maaliskuun alkupuolella osuus oli noin viidenneksen ja viime viikon keskiviikkona puolet. Nyt yhteensä yli 160 maata on sulkenut koulut kokonaan, ja useissa muissa on paikallisia sulkuja.

Opin lisäksi moni menettää myös kouluateriat. Maailman ruokaohjelma kertoi maanantaina, ettei lähes yhdeksän miljoonaa lasta saa enää sen jakamia kouluaterioita sulkujen vuoksi ja luku todennäköisesti tulee vielä kasvamaan.

Pelastakaa Lapset -järjestö varoittaa, että koulujen sulkeminen vaikuttaa eniten haavoittuvassa asemassa oleviin lasiin, kuten kodittomiin, vähätuloisiin, vammaisiin ja yksin eläviin lapsiin.

”Tiedämme kokemuksesta, että mitä pidempään lapset ovat poissa koulusta, sitä todennäköisemmin he eivät koskaan palaa, etenkään tytöt ja vähätuloisten perheiden lapset. Siksi hallitusten on tarjottava helppokäyttöisiä etäoppimisvälineitä ja varmistettava, että teknologia ei sulje pois köyhiä, vammaisia ja syrjittyjä lapsia. On oltava luova. Esimerkiksi yhteisöissä, joissa ei ole internetyhteyttä, voidaan hyödyntää radio-ohjelmia”, sanoo Pelastakaa Lasten humanitaarinen johtaja Gabriella Waaijman järjestön tiedotteessa.

Unesco tarjoaa hallituksille esimerkiksi teknistä tukea, digitaalista oppimismateriaalia sekä webinaareja etäoppimisen varmistamiseksi. Myös YK:n lastenjärjestö Unicef kertoo tukevansa valtioita vaihtoehtoisten oppimisohjelmien valmistelussa. Se aikoo ohjata lisää rahoitusta koulutustyöhönsä 145:ssä matalan tulotason ja keskitulotason maassa. Varoilla levitetään hygieniatietoa kouluissa, jotka vielä ovat auki.

”Lasten koulutus on kehityksen ytimessä. Jos emme turvaa nyt maailman lasten koulutuksen jatkumista, kehitys heikoimmissa yhteiskunnissa vaarantuu pitkäksi aikaa, jopa yli sukupolvien”, muistuttaa Suomen Unicefin koulutusasiantuntija Mia Malama.

OIKAISU 30.3.2020 Vaihdettu Maailman elintarvikeohjelman nimi Maailman ruokaohjelmaksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia