Koronaviruspandemia voi nostaa humanitaarisen avun tarpeen ennätyskorkeaksi – YK on saanut tarvitsemastaan summasta kokoon alle kolmanneksen
YK pyytää lisärahaa koronapandemian torjumiseksi köyhimmissä maissa. Suomi osallistuu koronatoimiin muun muassa myöntämällä lisärahoitusta YK:n tasa-arvojärjestölle ja väestörahastolle.
Suomi tukee Maailman terveysjärjestöä koronaviruspandemian takia. Kuvassa järjestön pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus. Kuva: Eskinder Debebe / UN Photo.
YK-järjestöt tarvitsevat yhä lisärahaa pystyäkseen vastaamaan koronaviruspandemian vaikutuksiin köyhimmissä maissa.
YK:n humanitaarisen avun koordinaatiotoimisto OCHA ja muut järjestöt kertovat tällä viikolla julkaistussa avoimessa kirjeessä, että YK:n maaliskuussa pyytämästä kahdesta miljardista dollarista (1,85 miljardia euroa) on saatu kasaan vasta runsas neljännes. Keskiviikkoaamuun mennessä summa oli noussut noin 603 miljoonaan dollariin (557 miljoonaa euroa).
Varoja tarvitaan pandemian leviämisen hidastamiseksi, ihmisten elinkeinojen suojelemiseksi sekä erityisen haavoittuvien ihmisten, kuten pakolaisten, tukemiseksi kaikkein köyhimmissä maissa. Järjestöt vetosivat hallituksiin sen puolesta, että rahoitusta vielä lisättäisiin.
”Olette olleet nopeita ja anteliaita rahoituksessanne ja parantaneet niiden elinehtoja, jotka kärsivät jo sodasta, köyhyydestä ja ilmastonmuutoksesta – etenkin aikana, jona oma väestönne kärsii viruksen vaikutuksista. -- Mutta enemmän pitää tehdä”, kirjeessä todetaan.
Hätäavun tarve oli ennätyssuuri jo ennen koronavirusta. Nyt pandemian vaikutukset ovat alkaneet jo näkyä: esimerkiksi Maailman ruokaohjelma kertoi eilen, että akuutista ruokapulasta kärsivien määrä voi koronaviruksen takia lähes kaksinkertaistua 265 miljoonaan. Maailmanpankin asiantuntijat taas ovat arvioineet, että köyhyys voi lisääntyä koronaviruksen takia ensimmäistä kertaa yli 20 vuoteen.
Myös Suomen kehityspoliittinen toimikunta (KPT) varoitti eilen, että koronaviruspandemia voi nostaa humanitaarisen avun tarpeen jälleen ennätyskorkeaksi.
KPT on valtioneuvoston asettama neuvoa-antava elin, joka seuraa Suomen toiminnan vaikutuksia kehitysmaihin. Sen jäsenistö koostuu eduskuntapuolueista, etu- ja kansalaisjärjestöistä sekä UniPID-verkoston yliopistoista.
Sen eilen julkaistun raportin mukaan tukea koronaviruksen hoitamiseksi pitäisi lisätä. Koronavirus voi kuitenkin pahentaa jo olemassa olevia kriisejä, joten tukea myöskään muille kriisialueille ei pitäisi vähentää eikä lisäystä pitäisi ottaa muustakaan kehitysrahoituksesta.
”On tärkeää, että Suomi jatkaa pitkäjänteistä kehitysyhteistyötä ja pitää jo aiemmat humanitaariset operaatiot käynnissä. Lisäksi Suomen ja kansainvälisen yhteisön on varauduttava samanaikaisesti uusiin humanitaarisiin katastrofeihin, kun koronavirus leviää”, KPT:n puheenjohtaja, kansanedustaja Inka Hopsu (vihr) korostaa tiedotteessa.
Ulkoministeriö on kertonut lisäävänsä rahoitusta koronaviruksen takia Maailman terveysjärjestölle WHO:lle sekä väestörahasto UNFPA:lle ja tasa-arvojärjestö UN Womenille.
Lisäksi Suomi osallistuu koronaviruksen aiheuttaman pandemian torjumiseen muun muassa tukemalla YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n toimintaa Itä-Afrikassa ja Punaisen Ristin federaation operaatiota Libanonissa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia