Kreikan siirtolaiset yhä ahdingossa, EU:lta kaivataan lisää toimia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kreikan siirtolaiset yhä ahdingossa, EU:lta kaivataan lisää toimia

EU-maat lupasivat viime vuoden syyskuussa ottaa vastaan Kreikasta 66 400 turvapakanhakijaa, mutta vasta 3 054 on sijoitettu.

EU-maat ovat sijoittaneet vasta pienen osan Kreikkaan saapuneista turvapaikanhakijoista. Maalla on yhä vakavia ongelmia selvitä siirtolais- ja pakolaistaakasta, etenkin, jos EU-maat eivät lisää toimiaan, sanoo YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n pääjohtaja Filippo Grandi.

Viime viikolla Kreikassa vierailleen Grandin mukaan EU:n pitäisi nopeuttaa laillista tuloa unionin alueelle uudelleensijoittamista sekä perheenyhdistämisiä lisäämällä. EU-maat lupasivat viime vuoden syyskuussa ottaa vastaan Kreikasta 66 400 turvapakanhakijaa, mutta vasta 3 054 on sijoitettu.

Lähikuukausina tarkoituksena on sijoittaa 3 606 lisää, mutta silti lupauksia on annettu vasta 8 003. Toimintaa on nopeutettava, Grandi sanoo järjestön tiedotteessa.

Hänen mukaansa ongelmana ovat etenkin heikot elinolosuhteet, pakolaisalueiden turvallisuus ja liian suuri väkimäärä Kreikan saarilla.

EU:n alueelle saapui Kreikan kautta viime vuonna yli 856 000 pakolaista ja siirtolaista. Tulo on hidastunut tänä vuonna muun muassa EU:n ja Turkin välisen pakolaissopimuksen seurauksena, mutta noin 50 000 ihmistä on yhä Kreikassa, ja lisää saapuu pieniä määriä päivittäin. YK:n lastenjärjestön Unicefin mukaan elokuussa ihmisiä tuli jo kolmen ensimmäisen viikon aikana enemmän kuin heinäkuussa yhteensä.

Etenkin lasten olot ovat yhä vaikeat. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch kertoi heinäkuussa, että Kreikka sulkee yksin tulleita siirtolais- ja pakolaislapsia jopa vankiselleihin.  Unicef puolestaan sanoi viime viikolla, että lapsia on maassa jo 27 500, yksi tulleita ainakin 2 250. Vain kolmannes on päässyt asianmukaisiin suojiin.

Monet ovat menettäneet vuosia koulutuksestaan ja joutuvat nyt jälleen odottamaan tietoa tulevaisuudestaan, muistuttaa Unicefin Kreikan koordinaattori Laurent Chapuis.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia