Uutiset Siirtolaisuus ja pakolaisuus
Kuubalaisten ohituskaista Yhdysvaltoihin närästää Meksikossa
Kuubalaiset pääsevät maahan helposti, mutta keskiamerikkalaisista köyhistä ei välitä kukaan.
(IPS) -- Joka vuosi noin puoli miljoonaa keskiamerikkalaista uhmaa vaaroja yrittäessään päästä Meksikon kautta siirtolaisiksi Yhdysvaltoihin. Tieto kuubalaisille avatusta "ohituskaistasta" ei ilahduta heitä.
Maahanpyrkijöiden eriarvoinen kohtelu lähtee Yhdysvalloista, joka on vuodesta 1966 luvannut jokaiselle kuubalaiselle oleskeluluvan vuoden sisällä maahan tulosta, olipa reitti laillinen tai laiton.
Kuubalaisten reitti on viime aikoina kulkenut eteläamerikkalaisen Ecuadorin kautta, sillä maa myönsi heille viisumivapauden 2014. Matka jatkui sieltä Keski-Amerikkaan, mutta siihen tuli yllättävä stoppi marraskuussa. Liki 8 000 kuubalaista juuttui Costa Ricaan, koska Nicaragua esti heiltä maahantulon.
Asiaa setvittiin Costa Rican, El Salvadorin, Guatemalan ja Meksikon kesken. Nicaragua päätettiin jättää sivuun ja ensimmäiset 180 kuubalaista lennätettiin 12. tammikuuta Costa Ricasta Guatemalaan, josta edelleen bussilla Meksikoon.
Humanitaarinen viisumi
Meksiko myönsi kuubalaisille humanitaarisen viisumin, joka sallii matkustamisen maan halki viranomaisten pysäyttämättä. Lain mukaan humanitaarinen viisumi voidaan myöntää terveyssyistä sekä luonnonkatastrofin uhreille ja kotimaassaan vaarassa oleville.
Kokeilun katsottiin onnistuneen hyvin, ja lentoja on määrä jatkaa helmikuussa.
Viime vuoden tammi-marraskuussa Meksiko myönsi humanitaarisen viisumin kaikkiaan 1 084:lle Keski-Amerikan maiden kansalaiselle.
Samaan aikaan Meksiko pidätti 73 710 guatemalalaista, 53 648 hondurasilaista, 31 997 salvadorilaista ja 1 427 nicaragualaista. Karkotetuksi joutui 64 844 guatemalalaista, 47 779 hondurasilaista, 27 481 salvadorilaista ja 1 188 nicaragualaista.
Kukaan ei välitä
Meksikon kautta pyrkii vuosittain Yhdysvaltoihin noin 500 000 paperitonta keskiamerikkalaista. "He tulevat köyhistä väkivallan repimistä maista, eikä heistä välitä kukaan", sanoo katolinen pappi Pedro Pantoja, joka johtaa siirtolaiskeskusta Saltillossa lähellä USA:n rajaa.
Hänen mukaansa kuubalaisilla on puolellaan politiikka ja Meksikon halu mielistellä Yhdysvaltoja, mutta keskiamerikkalaisille ei löydy puolustajia. Keski-Amerikan valtiotkin osoittavat sympatiaa kuubalaisille, mutta ovat tylyjä oman alueen siirtolaisille.
Meksikossa keskiamerikkalaisia odottavat kaikki mahdolliset kauhut pidätyksestä ryöstöön, raiskaukseen, sieppaukseen ja murhaan. Heidän kimpussaan ovat rikollisjengit, ihmiskauppiaat ja korruptoidut viranomaiset.
Yleisamerikkalainen ihmisoikeuskomissio vetosi syksyllä Meksikoon, että se myöntäisi siirtolaisille lisää humanitaarisia viisumeja vaarojen vähentämiseksi ja eriarvoisen kohtelun lopettamiseksi.
USA torjuu
"Meksiko ei kohtele siirtolaisia tasaveroisesti, vaikka maa tuottaa heitä itsekin", sanoo Danilo Rivera Guatemalassa toimivasta Keski-Amerikan sosiaalitutkimuksen ja kehityksen instituutista.
Hän arvioi, että Yhdysvallat ei halua Meksikon helpottavan siirtolaisten taivalta.
Yhdysvallat on toteuttanut elokuusta 2014 etelärajallaan uutta suunnitelmaa. Jokivarsille on perustettu 12 tukikohtaa lisää ja valvontaa on kiristetty muuallakin. Meksikon tehostettuja toimia on tuettu 15 miljoonalla dollarilla, ja luvassa on vielä 75 miljoonaa.
Viisumittomien kuubalaisten virta Keski-Amerikan ja Meksikon kautta USA:han ei ole asiantuntijoiden mukaan tyrehtymässä, vaikka Ecuador on kiristänyt näiden maahantulosääntöjä.
Costa Rica raportoi syyskuussa, että se oli vuoden aikana pidättänyt 12 000 paperitonta kuubalaista.
Kovaa kohtelua
(IPS) -- Meksiko valittaa, että Yhdysvallat kohtelee tylysti luvatta rajan yli pyrkiviä meksikolaisia. Meksiko on kuitenkin yhtä tyly Keski-Amerikan maista tuleville omilla rajoillaan.
Center for Migration Studies of New York (CMS) raportoi tammikuussa, että vuonna 2014 Yhdysvalloissa oli 10,9 miljoonaa paperitonta siirtolaista, kun luku vuonna 2008 oli 12 miljoonaa.
Paperittomista kuutisen miljoonaa on meksikolaisia, mutta heidän määränsä kutistui 600 000:lla vuosina 2010–2014, sanoo CMS:n johtaja Donald Kerwin.
Vuosina 1980–2014 laillisesti maassa asuvien meksikolaisten määrä kasvoi nopeammin kuin paperittomien.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia