Suurin osa ihmisistä tukee pakolaisten oikeutta hakea turvaa, selviää kyselystä – Suomessa osuus on keskimääräistä matalampi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suurin osa ihmisistä tukee pakolaisten oikeutta hakea turvaa, selviää kyselystä – Suomessa osuus on keskimääräistä matalampi

Pakolaisiin suhtaudutaan länsimaissa nihkeämmin, selviää UNHCR:n kyselystä. Suomessa alle puolet ihmisistä uskoo, että suurin osa pakolaisista kotoutuu onnistuneesti.

Aidan takana oleva kyltti, jossa lukee refugees welcome.

Kuva: kalhh / Pixabay.

73 prosenttia aikuisista uskoo, että sotaa tai vainoa pakenevien pitää voida hakea turvaa muista maista – myös vastaajan omasta maasta, selviää tuoreesta kyselytutkimuksesta.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n ja tutkimusyhtiö Ipsoksen kyselyssä oli mukana yhteensä yli 33 000 ihmistä 52 maasta ympäri maailman.

Maissa, joissa on pitkät perinteet pakolaisten vastaanotossa, suhtauduttiin yleisesti ottaen myönteisemmin pakolaisiin ja siihen, miten he vaikuttavat yhteiskuntaan. Tällaisia maita olivat esimerkiksi Uganda ja Kenia, joissa yli 90 prosenttia ihmisistä oli sitä mieltä, että pakolaisilla on oikeus hakea turvaa muualta.

”Kuulemme nykyään paljon siitä, miten pitää pakolaiset poissa. Populistit syyttävät heitä yhteiskunnan ongelmista. Tämä kysely kuitenkin muistuttaa meitä siitä, että oikeutta hakea turvaa myös tuetaan. Se on rohkaiseva toivon merkki joskus niin synkässä maailmassa”, sanoo UNHCR:n ulkosuhteiden johtaja Dominique Hyde tiedotteessa.

Runsas puolet vastanneista myös uskoi siihen, että useimmat pakolaiset kotoutuvat onnistuneesti ja kolme neljäsosaa tuki oikeutta perheenyhdistämiseen ainakin jossain määrin.

Toisaalta jotkut suuret pakolaisia vastaanottaneet maat ja länsimaat olivat vähemmän myönteisiä, raportista selviää. Eurooppalaisista vain 37 prosenttia uskoo, että pakolaisilla on myönteinen vaikutus yhteiskuntaan. Maissa, joissa pakolaisia on paljon, ihmiset ovat huolissaan myös turvallisuudesta ja julkisista palveluista.

Tutkimusyhtiö Ipsosin johtaja Didier Truchot sanoo, että sekä ihmisten myönteisiä että kielteisiä mielipiteitä pakolaisuudesta on kuultava.

”Se on paras tapa puuttua näihin huolenaiheisiin ja varmistaa, että maailman suurimpia tragedioita pakenevat saavat edelleen apua ja tukea, jota he tarvitsevat. Paremman ymmärryksen pitää johtaa parempaan viestintään ja politiikkaan.”

Suomessa 71 prosenttia, eli hieman keskiarvoa pienempi osuus, tukee pakolaisten oikeutta hakea turvaa. Kahdessa muussa mukana olevassa Pohjoismaassa, Ruotsissa ja Tanskassa, osuus on suurempi: Ruotsissa 81 ja Tanskassa 74 prosenttia.

Suomalaisista 62 prosenttia myös uskoo, että useimmat omaan maahan haluavat ulkomaalaiset eivät ole pakolaisia, vaan haluavat tulla maahan taloudellisista syistä. Koko maailman keskiarvo on 61. Siihen, että useimmat pakolaiset kotoutuvat onnistuneesti, uskoo suomalaisista vain 40 prosenttia.

Tutkimusvastaukset edustavat koko väestöä runsaassa kolmasosassa kyselyyn osallistuneista maista. Lopuissa, kuten esimerkiksi Suomessa, kysely suuntautui kaupungeissa asuvaan, koulutettuun ja vauraampaan kansanosaan, UNHCR kertoo. Suomessa vastaajia oli 500.

Yhteensä maailmassa on UNHCR:n mukaan yli 120 miljoonaa kodeistaan paennutta ihmistä. Heistä varsinaisia pakolaisia on runsaat 43 miljoonaa. Kolme neljäsosa elää matalan tulotason ja keskitulotason maissa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia