Kysely: Lähes kaksi kolmasosaa suomalaisista asettaisi Israelin johdon syytteeseen sotarikoksista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kysely: Lähes kaksi kolmasosaa suomalaisista asettaisi Israelin johdon syytteeseen sotarikoksista

Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan suomalaiset asettaisivat Israelille talouspakotteita mutta Palestiinan valtion tunnustaisi alle puolet.

Palestiinan lippuja.

- Kuva: scottgunn / CC BY-NC 2.0 DEED.

Enemmistö suomalaisista kannattaa Israelin johdon asettamista syytteeseen sotarikoksista Gazassa sekä talouspakotteiden langettamista maalle Palestiinalaisalueen miehityksen takia, käy ilmi kehitysjärjestöjen kattojärjestön Fingon tuoreesta kyselytutkimuksesta.

Kyselyn mukaan 63 prosenttia kannattaa sotarikossyytteitä, 55 prosenttia talouspakotteita. 17 prosenttia oli kummassakin kysymyksessä epävarmoja kannastaan.

Palestiinalaisvaltion kannattajia oli hieman pienempi osuus: 49 prosenttia. 20 prosenttia ei osannut sanoa kantaansa. Palestiinan on tunnustanut yhteensä 145 valtiota.

”Kyselyn valossa palestiinalaisten ihmisoikeuksia ja kansainvälistä oikeutta vahvistava ulkopolitiikka nauttii vankkaa kannatusta Suomessa. Löydökset viittaavat siihen, että suomalaiset asettuvat näiden tavoitteiden edistämisen taakse jopa verraten vahvasti eurooppalaisella mittapuulla”, sanoo Fingon vaikuttamisviestinnän asiantuntija Johannes Hautaviita järjestön tiedotteessa.

Kansainvälisen rikostuomioistuimen pääsyyttäjä on hakenut pidätysmääräyksiä Hamasin ja Israelin johtajille konfliktin aikana tehdyistä sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan. Kansainvälinen tuomioistuin puolestaan linjasi heinäkuussa, että Israelin vuodesta 1967 jatkunut Palestiinalaisalueen miehitys on laiton. Se tutkii parhaillaan myös kansanmurhasyytteitä Israelia vastaan.

Tutkimuksen teki Taloustutkimus puhelinhaastatteluna syys- ja lokakuussa. Vastaajia oli yhteensä 1 007. Aineisto on painotettu iän, sukupuolen, asuinalueen ja talouden koon mukaan kohderyhmää edustavaksi. Virhemarginaali on kolme prosenttia.

Kommentit

Lähettänyt Rauha Israeliin (ei varmistettu) 12.10.2024 - 14:13

Enemmistö suomalaisista ei tiedä tarpeeksi, mitä Israelissa tapahtuu ja on tapahtunut, eivätkä tunne lähi-idän historiaa. Oikea tieto voisi muuttaa heidän vastauksiaan. Useimpien vastaukset perustuvat valtamedian kirjoituksiin ja se vääristää heidän ajatuksiaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia