Lapsikuolleisuus on vähentynyt peräti 50 prosenttia tällä vuosituhannella – Paremmat terveyspalvelut voisivat pelastaa kuitenkin monia, sanoo tuore raportti | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lapsikuolleisuus on vähentynyt peräti 50 prosenttia tällä vuosituhannella – Paremmat terveyspalvelut voisivat pelastaa kuitenkin monia, sanoo tuore raportti

Perusterveydenhuollon koheneminen on tärkein syy siihen, miksi vauvojen, pienten lasten ja nuorten kuolleisuus on vähentynyt. Samaan aikaan miljoonia lapsia ja nuoria kuolee kuitenkin turhaan, käy ilmi YK:n tuoreesta raportista.

Lapsen kädet, joissa kaksi leppäkerttua.

Lasten ja nuorten kuolleisuus on 2000-luvulla vähentynyt, käy ilmi YK-raportista. Kuva: Nenad Stojkovic / CC BY 2.0.

Miljoonia lapsia ja nuoria kuolee vuosittain yhä pääosin estettävissä oleviin syihin. Vuosituhannen vaihteeseen verrattuna tilanne on kuitenkin parantunut merkittävästi, käy ilmi YK:n tänään julkaisemasta kahdesta raportista.

Alle viisivuotiaiden kuolleisuus on pudonnut vuosien 2000 ja 2021 välillä 50 prosenttia ja 5–24-vuotiaiden kuolleisuus 36 prosenttia. Myös kuolleena syntyneiden lasten määrä on vähentynyt yli kolmanneksen. Tärkein syy ovat investoinnit perusterveydenhuoltojärjestelmiin, raporteista selviää.

Huolta herättää kuitenkin se, että vuodesta 2010 alkaen esimerkiksi alle 5-vuotiaiden kuolemien väheneminen on hidastunut. Vuonna 2021 noin viisi miljoonaa lasta kuoli ennen viisivuotissyntymäpäiväänsä ja 2,1 miljoonaa lasta ja nuorta 5–24-vuotiaana. Kuolleena syntyi 1,9 miljoonaa lasta.

Monet kuolemista olisi voitu ehkäistä paremmilla perusterveydenhuollon palveluilla. 

”Näin laajaa, ehkäistävissä olevaa tragediaa ei koskaan pitäisi hyväksyä väistämättömänä. Edistys on mahdollista vahvemmalla poliittisella tahdolla ja perusterveydenhuoltoon kohdennettujen investointien avulla ”, sanoo YK:n lastenjärjestön Unicefin data-analytiikkaosaston johtaja Vidhya Ganesh tiedotteessa.

Useimmat lapsikuolemat tapahtuvat ensimmäisten viiden vuoden aikana ja niistä puolet ensimmäisen kuukauden aikana. Pienimmillä lapsilla tärkeimpiä syitä ovat ennenaikaiset syntymät ja synnytykseen liittyvät komplikaatiot. Ensimmäisen kuukauden jälkeen yleisimpiä kuolinsyitä ovat keuhkokuume, ripuli ja malaria.

Maantieteellinen alue määrittää yhä lasten ja nuorten kohtaloa. Saharan eteläpuolinen Afrikka ja Etelä-Aasia, jotka muissakin inhimillisen kehityksen tilastoissa ovat usein häntäpäässä, ovat myös lapsikuolleisuustilastojen kannalta synkimpiä paikkoja. Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa tapahtuu 29 prosenttia synnytyksistä, mutta 56 prosenttia alle 5-vuotiaiden kuolemista. Kuolleisuusriski lapsuudessa on 15 kertaa korkeampi kuin Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa, raportista selviää.

Korona ei ole suoraan vaikuttanut lapsuuden kuolleisuuteen, sillä lasten riski kuolla tautiin on aikuisia vähäisempi. Pandemia on mahdollisesti kuitenkin lisännyt muita riskejä. Raportissa nostetaan esiin esimerkiksi huoli rokotekampanjoiden ja ravitsemuspalveluiden häiriintymisestä sekä terveyspalveluiden saannin vaikeutumisesta, mikä voi vaikuttaa lasten terveyteen pitkällä aikavälillä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia