Maailmanlaajuinen asekauppasopimus otti askeleen eteenpäin
Suomen ja kuuden muun maan toistakymmentä vuotta sitten aloittaman sopimuksen on nyt hyväksynyt 157 maata.
Asekauppaa säätelevä maailmanlaajuinen sopimus on vuosien väännön jälkeen saanut hyväksynnän valtaosassa maailman maita, kertoo Amnesty International.
New Yorkissa viime viikolla järjestetyssä YK:n asekauppaa koskevissa neuvotteluissa suurista aseviejistä vain Venäjä jätti äänestämättä sopimuksen puolesta. Kiina, Ranska, Saksa, Iso-Britannia ja Yhdysvallat tukevat sopimuksen hyväksymistä.
"Olen erittäin tyytyväinen nyt hyväksyttyyn päätöslauselmaan ja Suomen panostukseen. Työmme vahvan ja kattavan sopimuksen aikaansaamiseksi jatkuu. Tavoitteena on laillisesti sitova sopimus, joka valvoisi ja kontrolloisi tavanomaisten aseiden kauppaa maailmanlaajuisesti", sanoo ulkoministeri Erkki Tuomioja.
Kaikenkaikkiaan 157 maata äänesti sopimuksen puolesta, jota on alun perin ollut työstämässä Suomen lisäksi Argentiina, Australia, Costa Rica, Japani, Kenia ja Britannia. Mikään maa ei äänestänyt päästölauselmaa vastaan.
Vaikka sopimuksella on laaja tuki, isojen asevalmistajamaiden epäillään vielä haluavan muutoksia sen sisältöön. Maailman suurin aseiden valmistaja Yhdysvallat on esimerkiksi aikaisemmin vastustanut ammusten ottamista mukaan sopimukseen. YK-virkamiesten keskukuudessa toiveet ovat kuitenkin korkealla sen puolesta, että Barack Obaman hallinto tukisi niin sanottua vahvaa sopimusta.
Sopimus on tarkoitus hyväksyä lopullisesti maaliskuussa järjestettävässä konferenssissa, jossa tavoitteena on saada aikaiseksi yksimielinen kanta sopimukseen.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia