Mosulista paenneet lapset kärsivät traumoista – ”näen pahaa unta, että kaikki Mosulissa on tuhottu”
Pelastakaa Lapset -järjestön tutkimukseen osallistuneista lapsista kaikki kärsivät vaarallisesta stressireaktiosta ja suurin osa kertoi univaikeuksista.
Monet Mosulista paenneista lapsista kärsivät psyykkisistä traumoista. Kuvassa lapsia Hassan Shanin pakolaisleirillä Pohjois-Irakissa. Kuva: Sarmad Al-Safy / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0.
Monet Irakin Mosulista paenneet lapset kärsivät vaikeista traumoista ja vaarallisesta stressireaktiosta, selviää Irakin apua toimittavan Pelastakaa Lapset -järjestön tutkimuksesta.
Järjestö tapasi Mosulin eteläpuolella sijaitsevalla Hammam al Alilin pakolaisleirillä 65 10–15-vuotiasta lasta, joista monet kertoivat ryhmäkeskusteluissa nähneensä muun muassa perheenjäsenen kuoleman.
Tutkimuksen mukaan kaikki haastatellut lapset kärsivät niin sanotusta toksisesta stressistä, joka seuraa voimakkaista äärikokemuksista. Se voi vaikuttaa tuhoisasti aivojen kehitykseen ja lisätä fyysisten ja psyykkisten ongelmien riskiä.
Tutkijoiden mukaan useimmat tutkimukseen osallistuneet lapset eivät pystyneet leikkimään tai osoittamaan tunteitaan ja he ymmärsivät hitaasti ohjeita. Osa kertoi pelkäävänsä Isisiä, osa jotakin tuntematonta henkilöä, asiaa tai hirviötä. Suurin osa kertoi univaikeuksista tai painajaisista.
”Näen pahaa unta, että kaikki Mosulissa on tuhottu: talot, koulut, ihmiset”, kertoi eräs haastatelluista tytöistä.
Irakin armeija aloitti lokakuussa Isisin hallussa olevan Itä-Mosulin takaisinvaltauksen Yhdysvaltain tuella. Helmikuussa se eteni tiheästi asutettuun Länsi-Mosuliin. Sadat tuhannet ihmiset ovat paenneet taisteluita.
Pelastakaa Lasten mukaan perustarpeet, kuten ruoka ja vesi, ovat tärkeitä pakolaisten auttamisessa, mutta lisäksi tarvitaan psyykkistä tukea. Tällä hetkellä rahoitusta on vain kahdelle prosentille Irakin psykologisen tuen ohjelmien tarpeista, se sanoo.
”Nämä lapset eivät parane viikoissa, eivätkä edes kuukausissa. He tarvitsevat tukea vuosia eteenpäin”, muistuttaa Pelastakaa Lasten Lähi-idän vanhempi mielenterveysneuvonantaja, tohtori Marcia Brophy.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia