Näkökulma: Upeaa olla mukana
Naisten Pankki on kerännyt viidessä vuodessa miljoonia euroa kehitysmaiden naisille. Brysselin lentokentällä syntynyt idea on saanut mukaan tuhansia vapaaehtoisia ja nostanut lukuisia naisia köyhyydestä, kertoo Ulla Kärki.
Juttu on julkaistu alun perin Kirkon Ulkomaanavun Tekoja-lehdessä. Tilaa lehti täältä.
"Olen miettinyt monta kertaa, miksi Naisten Pankki tuntuu niin läheiseltä. Ehkä siksi, että naisen on helppoa liittyä tunnetasolla tukemaan toisia naisia", Jyväskylän vapaaehtoisryhmässä eli aluesolussa toimiva Saija Tolvanen kertoo.
"Ja on todella hienoa, että tämä on suomalainen keksintö!"
"Vapaaehtoistyötä voi tehdä monella tapaa. Kyllä sukkiakin voi kutoa, mutta itselleni se ei olisi ollenkaan oma tapa toimia", kertoo aluesolun puheenjohtajana Jyväskylässä toimiva Riittakaisa Kässi.
"Naisten Pankin myötä olen tutustunut naisiin, joihin en muuten olisi koskaan törmännyt. Tässä porukassa saa hirveän mukavaa tekemistä ja on aivan mieletön tunne, kun saa laittaa kerättyjä varoja eteenpäin!"
"Ideoitahan meillä riittää. Haaste, niin kuin yleensäkin vapaaehtoistyössä, on löytää kaikelle tekijät", Tolvanen lisää.
"Sitten tulee se hyvä mieli"
Tekijöitä on kuitenkin löytynyt. Aluesolut ovat viimeksi kuluneen vuoden aikana järjestäneet eri puolilla Suomea yli 500 tapahtumaa.
Tämän vuoden päätapahtumaan, syyskuiseen Kävele Naiselle ammatti -tempaukseen lähti mukaan yli tuhat suomalaista 17 paikkakunnalla. Kävely tuotti yli 30 000 euroa.
Monenlaisissa tapahtumissa konserteista kirjapiireihin ja design-kirppiksiin kerätään varoja Toisenlaisten Lahjojen kuten Ammatin myynnillä, osallistumis- ja ateriamaksulla. Kaikki pyritään järjestämään nollabudjetilla, myös ilmoitukset ja esitteiden painatukset.
"Sitten tulee se hyvä mieli. Näin monta ammattia olen saanut aikaan", Saija Tolvanen kuvailee tunnelmaa työrupeamien jälkeen.
Suomalaiset naiset haluavat antaa toisillekin naisille mahdollisuuden pärjätä. Jos Naisten Pankki on jotakin todistanut, niin tämän. Vapaaehtoiset ovat antaneet aikaa, rahaa ja osaamista ja hyödyntäneet bisneskontakteja ja mediasuhteita.
Jos vain olisi sakset
Yksi ammatin saajista tulee olemaan sierraleonelainen Olive Fornah. Hän opiskelee Naisten Pankin tukemassa FAWE SL -järjestön (Forum for African Women Educationalist Sierra Leone) perustamassa ammattikoulussa, jossa on vain naisia.
Opiskelemaan voi tulla, vaikka ei osaa lukea tai kirjoittaa. Myös raskaana olevat ovat tervetulleita, samoin pienten lasten äidit, sillä koulu on palkannut lastenhoitajia huolehtimaan vauvoista. Ennen koulutukseen pääsyä 28-vuotias kahden lapsen yksinhuoltaja teki pienimuotoista myyntityötä kojussa, mutta tulot eivät riittäneet elämiseen. Vuoden kestävä catering-koulutus alkoi tammikuussa 2012.
"Tulevaisuuden haaveenani on oman ravintolan tai catering-yrityksen perustaminen", Olive kertoo. Juuri naisten yrittäjyyden tukeminen on Naisten Pankin arvomaailman ydintä. Pankki syntyi tukemaan naisten pienyrittäjyyttä.
2000-luvun puolenvälin jälkeen Kirkon Ulkomaanapu päätti alkaa kehittää vapaaehtoistyötään. Nuorisoverkosto Changemaker oli lähtenyt hyvin käyntiin. Mitä aikuiset voisivat tehdä? Kehitysyhteistyössä oli keskeistä naisten aseman parantaminen. Miten yhdistää suomalaiset vapaaehtoiset ja kehitysmaiden naiset?
Kirkon Ulkomaanapu kutsui ryhmän suomalaisia vaikuttajanaisia tutustumaan työhönsä Liberiassa. Idea Naisten Pankista syntyi tammikuussa 2007 Brysselin lentokentällä, paluumatkalla Liberiasta. Kaikki olivat järkyttyneitä naisten tilanteesta köyhässä maassa.
"Jos hänellä olisi ollut sakset, hän olisi voinut ryhtyä kampaajaksi. Mutta kun ei ollut rahaa edes saksiin!" lentokentällä päiviteltiin.
Nyt tämä on osa Naisten Pankin tarinaa, jota on kerrottu yhä uusille vapaaehtoisille.
Työ vastaa tarpeeseen
Aloite hankkeista, kuten Oliven koulusta, tulee aina kehitysmaista. Naisten Pankin ohjausryhmä hyväksyy hankkeet Kirkon Ulkomaanavun esityksestä.
Hankekriteerit, kuten esimerkiksi se, että kyläpankin toiminnassa pitää olla 80 prosenttia naisia, on kehitetty yhteistyössä Kirkon Ulkomaanavun kanssa. Ulkomaanavusta käsin hoidetaan kaikkien hankkeiden seuranta ja hallinnointi, asiakaspalvelu, ammattimainen varainhankinta sekä valtakunnallinen viestintä, kuten tulostiedotteet ja verkkosivut.
Ulkomaanapu myös kouluttaa vapaaehtoisia.
Lokakuinen ilta on jo pimentynyt, mutta Naisten Pankin vapaaehtoistyön koordinaattori Jaana Hirsikangas istuu vielä työhuoneessaan koneen ääressä. Alkamassa on verkkokoulutus Naisten Pankin hankkeista. Koulutustarjontaan lisättiin tänä vuonna verkkokoulutukset, koska osallistuminen haluttiin tehdä mahdollisimman helpoksi.
"Oikein hyvää iltaa ja tervetuloa! Muistakaa laittaa kysymyksiä", Jaana pyytää. Puolitoista tuntia kestävään koulutukseen osallistuu 23 naista ja yksi mies omilta tietokoneiltaan, Oulusta Kaliforniaan. He haluavat tietää esimerkiksi konkreettisia esimerkkejä saavutetuista hyödyistä ja miten hankemaat valitaan.
Jaana vastaa kysymyksiin ja samalla käydään läpi toiminnan periaatteita: Markkinoille pääsyn varmistaminen on tärkeää. Kyläpankista seuraava askel on osuuskunta.
Pääomaa, jota ei voi ottaa pois
"Olen varma, että suomalaiset tietävät nyt enemmän kehitysmaiden naisten asemasta kuin ennen Naisten Pankkia", Kirkon Ulkomaanavun viestintäjohtaja Veera Hämäläinen sanoo. Tunnuslauseensa mukaan Naisten Pankki muuttaa maailmaa nainen kerrallaan.
"Kun nainen koulutetaan, muutos on pysyvä. Juuri tämä on innostanut suomalaisia. Kun naiset saavat omaa rahaa ja omanarvontuntoa, on se sellaista pääomaa, jota ei voi ottaa heiltä koskaan pois. Olemme tekemässä valtavaa muutosta."
Hämäläinen uskoo, että tulevaisuudessa Naisten Pankin vapaaehtoisverkoston toiminta tulee vielä laajenemaan eri kaupunkeihin. Naisten Pankki voi myös kansainvälistyä, sillä Kirkon Ulkomaanavun sisarjärjestöt useassa maassa ovat kiinnostuneita. "Haluamme kehittää toimintaa edelleen, tutkia sen vaikutuksia ja saada tuloksista aina vaan parempia. Tietenkin haluamme myös ottaa mukaan yhä useampia naisia ja kyliä", Hämäläinen sanoo.
Ideoita ja innostusta
"Vapaaehtoisten ideat ja innostus ovat käsittämättömän suuri voimavara Kirkon Ulkomaanavulle. Haasteena on nyt ylläpitää innostus, kun kaikkia ideoita ei vain voida toteuttaa, ja pitää yllä vapaaehtoisten osaaminen", Veera Hämäläinen kertoo.
Naisten Pankista saatujen hyvien kokemusten pohjalta Kirkon Ulkomaanapu on myös käynnistämässä uutta Opettajat ilman rajoja -vapaaehtoisverkostoa.
Nepalissa Manmaya Shrestha katsoo nyt elämäänsä tyytyväisenä. Ennen noin viidelläkymmenellä sentillä päivässä kituuttanut nainen on saanut säästöön liki tuhat euroa. Ne hän aikoo käyttää lastensa kouluttamiseen ja pienen maapalan ostoon tulevaisuutensa turvaamiseksi.
Kun Shrestra liittyi naisten säästöryhmään, hän sai säästökirjan ja säästö- ja lainaneuvonnan lisäksi koulutusta liiketoimintasuunnitelman tekemisessä ja markkinoiden kartoittamisessa. Hän päätti alkaa kasvattaa kasvihuoneessa niitä vihanneksia, joille oli eniten kysyntää. Nykyisin hänellä on myös kolme vuohta ja hän kouluttaa suitsukkeiden valmistajia.
"Päätin myös jatkaa keskenjäänyttä koulunkäyntiäni. Olen mukana naisten oikeuksia ajavassa toiminnassa. Elän nyt ihmisarvoista elämää."
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia