Nestlé myönsi pakkotyöongelman Thaimaassa
Ruokajätti lupaa parantaa työntekijöiden oloja – järjestöt toivovat, että muut suuryritykset seuraavat perässä.
Kansainvälinen ruokajätti Nestlé on myöntänyt, että sen alihankkijat Thaimaan kala- ja katkarapusektorilla käyttävät pakkotyövoimaa. Yhtiö kertoi aikovansa puuttua asiaan ja raportoivansa edistyksestään vuosittain.
Nestlé antoi ilmoituksensa maanantaina, kun yhdysvaltalainen Verité-järjestö julkisti raportin (pdf) Thaimaan kala- ja katkarapusektorin ongelmista. Tutkimuksen teetti Nestlé, jota järjestöt ja mediat ovat jo aiemmin syyttäneet siitä, että muun muassa sen Purina-lemmikkiruokien raaka-aineita tuotetaan kurjissa työoloissa. Elokuussa yhtiö haastettiin myös oikeuteen orjatyövoiman käytön takia, kertoo The Guardian -lehti.
Veritén tutkimuksen mukaan köyhät, usein Kambodžasta tai Myanmarista kotoisin olevat siirtotyöläiset myydään tai houkutellaan töihin ja heiltä peritään laittomia rekrytointimaksuja, jotka pitävät heidät vuosikausia velkaorjuudessa. Työntekijät pyytävät ja prosessoivat kalaa ja katkarapua, joka päätyy muun muassa Nestlén tuotantoketjuun.
Eräs työntekijä kertoo raportissa, miten osa työntekijöistä yksinkertaisesti katoaa, kun raskaat verkot vetävät heidät veteen. Raporttia varten haastateltiin noin sataa ihmistä, joiden joukossa työntekijöitä, veneiden omistajia ja alihankkijoiden edustajia.
Nestlé kertoo omassa tiedotteessaan muun muassa aikovansa asettaa potentiaalisille alihankkijoilleen lisää vaatimuksia, antaa veneiden omistajille ihmisoikeuskoulutusta, luoda työntekijöille anonyymin valitusjärjestelmän, parantaa tuotteiden jäljitettävyyttä sekä palkata ulkopuolisia auditoijia arvioimaan tilannetta.
"Nestlé on sitoutunut poistamaan pakkotyön meriruuan tuotantoketjussamme Thaimaassa yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa tämä vakavan ja monimutkaisen ongelman ratkaisemiseksi", sanoi varaoperaatiojohtaja Magdi Batato yhtiön tiedotteessa.
Kansainvälisten medioiden mukaan Nestlén paljastusta on pidetty harvinaisena, sillä usein monikansalliset firmat hädin tuskin myöntävät edes tutkivansa ongelmia. Uutistoimisto Reutersin haastattelemat järjestöt toivovatkin, että muut yritykset seuraavat sen esimerkkiä ja myös painostavat Thaimaan hallitusta tilanteen parantamiseksi.
Thaimaan kala- ja katkarapusektorin on jo pitkään tiedetty polkevan siirtotyöläisten oikeuksia ja suorastaan orjuuttavan heitä. Yhdysvallat laski Thaimaan ihmiskauppaluokituksen viime vuonna kolmanteen, eli huonoimpaan tasoon, ja EU on uhannut maata kalaruuan tuontikiellolla. Thaimaa vie vuosittain 7 miljardilla dollarilla kalatuotteita.
Veritén mukaan sektorin ongelmat ovatkin systemaattisia eivätkä koske vain Nestléä. Käytännössä kaikki muutkin yritykset ovat samassa orjatyövoiman hyödyntämisen riskissä, Guardian kertoo.
Aiemmin tällä viikolla suomalainen Finnwatch-järjestö kertoi ongelmista myös Thaimaan broileriteollisuudessa. Työntekijöiltä takavarikoidaan järjestön mukaan passeja ja palkasta peritään laittomia maksuja.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia