Noin 180 000 paennut Länsi-Mosulista – auttajat "äärirajoilla"
Avustusjärjestöt käyvät kilpaa aikaa vastaan auttaessaan Irakin Mosulista paenneita ihmisiä. "Tilanne on hyvin dramaattinen", sanoo YK:n humanitaarinen koordinaattori.
Tuhannet ihmiset ovat paenneet Irakin armeijan hyökkäyksen kohteena olevan Mosulin länsiosista viime viikkoina. Avustusjärjestöt ja maan hallitus ovat pystyneet majoittamaan heidät 17 leirille ja lisää tilaa tehdään, mutta pelkona on, että perheitä pakenee nopeammin kuin uusia suojia saadaan valmiiksi, sanoo YK:n Irakin humanitaarinen koordinaattori Lise Grande.
"Olemme suunnitelleet ja valmistautuneet tähän kuukausia. Mutta totuus on, että kriisi ajaa meidät kaikki äärirajoille. Teemme parhaamme, jotta voimme varmistaa, että apua tarvitsevat ihmiset saavat sitä", Grande sanoi eilen YK:n tiedotteessa.
Irakin armeija ryhtyi ajamaan ääriliike Isisiä pois Länsi-Mosulista helmikuussa. Vastaava operaatio toteutettiin Itä-Mosulissa loka–tammikuussa, ja osa sen seurauksena paenneista on jo päässyt palaaman koteihinsa.
Granden mukaan Länsi-Mosulin humanitaarinen operaatio on kuitenkin osoittautunut suuremmaksi ja monimutkaisemmaksi.
"Suurin ero on, että kymmenet tuhannet perheet ovat pysyneet kodeissaan idässä, lännessä taas kymmenet tuhannet pakenevat", hän sanoo.
Noin 180 000 siviiliä on paennut Länsi-Mosulista helmikuun puolivälin jälkeen. Se on vähemmän kuin Itä-Mosulista, mutta pelkona on, että vielä 300 000–320 000 lähtee. Sen paremmin lähteminen kuin jääminenkään ei ole hyvä ajatus siviileille.
"Pakenevat ihmiset kertovat, että on hyvin vaikea lähteä vanhastakaupungista tai mennä sinne. Perheet saattavat joutua ammutuiksi, jos he lähtevät, ja he ovat vaarassa, jos he jäävät", Grande sanoo.
Tärkein tavarantoimitusreitti kaupunkiin katkaistiin marraskuun puolivälissä, ja perheillä on jäljellä vain se, mitä heillä on kotonaan varastossa. Vesi ja sähköt ovat poikki ja lääkkeet lopussa.
"Tilanne on hyvin dramaattinen. Pelkäämme, että se pahenee tulevina päivinä ja viikkoina", Grande sanoo.
Yhteensä avustusjärjestöt toimittavat apua noin 1,3 miljoonalle mosulilaiselle kaupungin sisällä ja sen ulkopuolella. Myös Suomi toimittaa maahan apua Punaisen Ristin kautta.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia