Nuoret saavat elantonsa maasta Salomonsaarilla
Kodittomien poikien osuuskunta edistää koulunkäyntiä ja tuottaa ruokaa, kirjoittaa Catherine Wilson.
(IPS) -- Päivät koulussa ja illat maatöissä. Näin toimii kodittomien poikien perustama osuuskunta Tyynenmeren Salomonsaarilla.
Poikien maatila on suurin Kindun kylässä, joka sijaitsee Mundan kaupungin laidalla New Georgian saarella.
Osuuskunnan perustaja Patrick Arathe, 23, joutui vanhempiensa hylkäämäksi yhdeksänvuotiaana. Hänet lähetettiin kaukaisten sukulaisten hoiviin, kuten saarilla on tapana.
Salomonsaarilla on reilu puoli miljoonaa asukasta. Nuorista on 45 prosenttia työttömänä, ja joka kolmas alle viisivuotias kärsii heikon ravinnon aiheuttamasta lyhytkasvuisuudesta.
Kohtalotovereita
Arathe onnistui käymään koulun loppuun, mutta hän huomasi, että moni muukin lapsi oli kehnosti ravittu ja vailla aikuisten tukea. Harvalla oli mahdollisuus käydä koulua.
"Näitä lapsia katsellessani ajattelin, että he ovat isättömiä, kuten minä", Arathe kertoo.
Hän halusi auttaa, "koska lapset ovat tulevaisuus". Viime kesänä Arathe kokosi 16 iältään 9–18-vuotiasta poikaa ja aloitti viljelyhankkeen isoisälleen kuuluneella maapalstalla.
Tilalla kasvaa nyt kaalia, papua, tomaattia, kurkkua, paprikaa, kurpitsaa, perunaa, maniokkia, maissia, vesimelonia, papaijaa ja banaania.
"Arvelin, että viljely olisi hyvä elinkeino, koska torilla on pulaa vihanneksista", Arathe selittää.
Läksyt ensin
Poikia alussa vaivanneet epäilyt ovat karisseet aidon innostuksen tieltä. Moni suunnittelee nyt ryhtyvänsä päätoimiseksi viljelijäksi, kun koulut on käyty.
Arathe valvoo, että pojilla on aikaa läksyihin ja patistaa heidät peltotöihin vasta illan viiletessä.
Työ ei ole aina helppoa, sillä pitkään jatkunut kaskeaminen on heikentänyt Mundan maaperää. Ilmastonmuutos nostaa merenpintaa ja lisää sään oikuttelua.
Valtakunnallinen Kastom-puutarhayhdistys on opettanut pojille luomumenetelmiä, kuten kompostointia ja paikallisen chilin hyödyntämistä tuholaistorjunnassa.
"Kaalit kasvavat nyt entistä nopeammin ja isommiksi", Arathe kiittää.
Tuntuvaa tuloa
Torin ohella pojat toimittavat tuotteitaan paikalliselle sairaalalle ja yrityksille. Tuloja kertyy 450–1 000 euroa viikossa.
Joulukuussa rahaa oli koossa niin paljon, että kaikki pojat pääsivät kouluun. Myös ravitsemustilanne on kohentunut merkittävästi. "Syömme paljon vihanneksia", Arathe vakuuttaa.
Hän iloitsee poikien saamasta työkokemuksesta. "He osaavat istuttaa ja korjata satoa ja työskennellä taimitarhassa. Ja he ovat myös aiempaa onnellisempia."
Salomonsaarten väestöstä 80 prosenttia saa elantonsa maataloudesta ja kalastuksesta. Ruokaa ei silti tuoteta tarpeeksi. Pääsaarella Guadalcanalilla käytiin vuosina 1999-2003 maakiistoista puhjennutta sisällissotaa, josta perusrakenteet ja palvelut eivät ole vieläkään toipuneet.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia