Oxfam: Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan miljardöörien omaisuus on kasvanut 10 miljardilla dollarilla korona-aikana – Summalla korjaisi Beirutin tuhot melkein kahteen kertaan
Lähi-itä ja Pohjois-Afrikka kuuluivat maailman eriarvoisimpiin alueisiin jo ennen koronavirusta, mutta nyt tilanne näyttää yhä synkemmältä, kritisoi avustusjärjestö Oxfam raportissaan.
Hedelmien ja vihannesten myyjä Constaninen kaupungissa Algeriassa toukokuussa 2020. Kuva: Yacine Imadalou / International Labour Organization / CC BY-NC-ND 2.0.
Koronavirus on kasvattanut eriarvoisuutta Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa. Avustusjärjestö Oxfamin laskelmien mukaan alueen 21 miljardööriä ovat kasvattaneet omaisuuttaan lähes 10 miljardilla dollarilla (8,5 miljardia euroa) maaliskuun 18. päivän ja elokuun 16. päivän välisenä aikana.
Summa on lähes viisi kertaa niin paljon kuin YK on arvioinut alueen tarvitsevan pandemian hoitoon. Sillä voisi myös korjata Beirutin räjähdyksessä tuhoutuneet rakennukset melkein kahteen kertaan.
Samaan aikaan 45 miljoonaa alueen asukasta uhkaa pudota pandemian seurauksena köyhyyteen.
”Pandemia on paljastanut syvän eriarvoisuuden ja massiiviset epäonnistumiset talousjärjestelmissämme. Miljoonat ovat jääneet alueella ilman työtä, terveydenhuoltoa tai minkäänlaista sosiaaliturvaa. Samaan aikaan miljardöörit ovat voineet kasvattaa omaisuuttaan yli 63 miljoonalla dollarilla joka päivä sen jälkeen, kun pandemia alkoi”, sanoo Oxfamin Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän vanhempi neuvonantaja Nabil Abdo tiedotteessa.
Lähi-itä ja Pohjois-Afrikka kuuluivat jo ennen pandemiaa maailman eriarvoisimpiin alueisiin. Rikkain kymmenys saa 76 prosenttia tuloista.
Oxfamin eilen julkaisemassa selvityksessä kritisoidaan etenkin alueen maiden heikkoa verotusta. Vaikka verotulot ovat 2000-luvulla hieman kasvaneet, verotus on siirtynyt kohti epäsuoria veroja sekä rikkaiden ja yritysten verotaakan keventämistä.
Esimerkiksi Tunisiassa yritysten maksamisen verojen osuus verotuloista putosi 37 prosenttia vuosina 2010–2018, ja samaan aikaan kotitalouksien osuus kasvoi kymmenen prosenttia.
Koronapandemian aikana vain 11 prosenttia elvytyspaketeista on suunnattu sosiaaliturvaan ja terveydenhuoltoon samaan aikaan, kun 1,7 miljoonan ihmisen pelätään menettävän työnsä.
Raportissa vaaditaan koulutus- ja terveyspalvelujen parantamista, minimipalkkojen nostamista ja rikkaiden reilua verottamista.
Jos esimerkiksi Libanonissa olisi otettu viime vuonna käyttöön viiden prosentin solidaarisuusvero, se olisi voinut kerätä 3,7 miljardia dollaria (3,1 miljardia euroa) räjähdyksen jälkien hoitamiseen, Oxfam laskee.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia