Paiserutto leviää uusilla alueilla Kongossa – Mustana surmana tunnettua tautia voi hoitaa antibiooteilla, mutta köyhyys estää monia saamasta hoitoa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Paiserutto leviää uusilla alueilla Kongossa – Mustana surmana tunnettua tautia voi hoitaa antibiooteilla, mutta köyhyys estää monia saamasta hoitoa

Rutto leviää Kongon Iturin maakunnassa etenkin köyhyyden ja pakolaisuuden vuoksi. Nyt tautia leviää alueilla, joissa sitä ei ole nähty aikoihin.

Vihreitä kukkuloita ilmasta kuvattuna.

Kongon demokraattisessa tasavallassa sijaitseva Iturin maakunta on harvoja alueita, joilla paiseruttoa vielä esiintyy. Kuva: Abel Kavanagh / MONUSCO Photos / CC BY-SA 2.0.

Kongon demokraattisessa tasavallassa on nähty viime kuukausina paiseruttotapauksia alueilla, joilla tautia ei ole nähty yli vuosikymmeneen, varoittaa YK:n lastenjärjestö Unicef.

Sen mukaan maan itäosissa sijaitsevassa Iturin maakunnassa kolmella alueella on löytynyt 490 ruttotapausta vuosina 2020–2021. 20 ihmistä on kuollut tautiin. Yhteensä koko maakunnassa on ollut 578 tapausta ja 44 kuolemaa.

”Todella huolestuttava asia tässä on, että ruttotapauksia on raportoitu alueilla, joilla ei ole ollut tapauksia yli 15 vuoteen, ja monia muita tapauksia alueilla, joilla niitä on ollut aiemmin vain vähän tai ei lainkaan”, sanoo Unicefin kenttäneuvonantaja Izzy Scott Moncrieff tiedotteessa.

Unicef on erityisen huolissaan lasten alttiudesta saada tauti, sillä he altistuvat herkemmin ruton riskitekijöille.

Tapauksia on havaittu lähellä Etelä-Sudanin ja Ugandan rajaa, ja väestön pakolaisuus lisää taudin siirtymistä rajojen yli, järjestö varoittaa.

Paiserutto tunnettiin keskiajalla mustana surmana. Sitä aiheuttaa yersinia pestis -bakteeri, jota levittävät rotat ja niiden kantamat kirput. Näkyvin oire ovat kivuliaat, turvonneet imusolmukkeet. Hoitamattomana sen kuolleisuusprosentti vaihtelee 30:sta 100:aan.

Maailmalla rutto on harvinainen sairaus. Iturin lisäksi sitä tavataan eniten Madagaskarilla ja Perussa.

Ruttoa voi hoitaa helposti antibiooteilla, ja niitä on Iturissa saatavalla. Yhteisöt ovat myös tietoisia ruton riskeistä, mutta monet muut tekijät estävät heitä saamasta hoitoa.

Hoitoon pitäisi päästä nopeasti, ja moni luottaa mieluummin perinteiseen lääketieteeseen. Köyhyyden vuoksi moni nukkuu lattialla. Kunnolliseen jätteiden käsittelyyn ei ole mahdollisuuksia ja kuolleet haudataan epähygieenisesti. Karjaa ja satoa joudutaan säilyttämään kotien sisällä, mikä houkuttelee rottia, Unicef kertoo. Myös jatkuva konflikti, pakolaisuus ja korona vaikeuttavat tilannetta.

Järjestö vetoaakin  avun saamiseksi, jotta yhteisöjä voitaisiin tukea rottien ja kirppujen tuhoamisessa sekä parempien asumusten rakentamiseksi.

”Haluamme antaa vanhemmille mahdollisuuden antaa lapsille sängyt ja estää nuoria ihmisiä nukkumasta maassa, jossa he ovat alttiimpia rutolle kirpun puremien kautta. Haluamme myös varmistaa, että talonomistajat ja omavaraisviljelijät voivat elää turvallisessa ympäristössä, jossa heillä on resursseja säilyttää ruoka ja karja turvallisesti erillisissä rakennuksissa”, Scott Moncrief sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia