Pelot kävivät toteen Sudanissa: Osiin Pohjois-Darfuria on julistettu nälänhätä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pelot kävivät toteen Sudanissa: Osiin Pohjois-Darfuria on julistettu nälänhätä

Nälänhätä julistetaan vain harvoissa tapauksissa. Asiantuntijoiden mukaan nälänhädän kynnys ylittyy nyt Zamzamin pakolaisleirillä sekä mahdollisesti muillakin leirillä. Taisteluiden loppuminen ja avun päästäminen läpi ratkaisisivat tilanteen.

Sudanin lippu kartalla.

- Kuva: iStock/Mark Rubens.

Osissa Pohjois-Darfuria on nälänhätä, joka jatkuu todennäköisesti ainakin lokakuulle, summaa kansainvälisten ruokaturva-asiantuntijoiden komitea FRC (Famine Review Committee) eilen julkaistussa raportissaan (pdf).

Raportin mukaan on ”kohtuullista näyttöä” siitä, että nälänhädän kynnys ylittyi kesäkuussa Zamzamin pakolaisleirillä Darfurin osavaltiossa. Leirillä elää ainakin puoli miljoonaa ihmistä.

Nälänhädän syynä on Sudanin huhtikuussa 2023 alkanut sisällissota hallituksen joukkojen ja puolisotilaallisen RSF-ryhmittymän välillä. 

RSF on saartanut kuukausien ajan El Fasherin kaupunkia. Sen seurauksena ihmiset ovat paenneet 12 kilometrin päässä sijaitsevalle Zamzamin leirille. Sodan osapuolet estävät avustusjärjestöjä välittämästä humanitaarista apua, mikä on johtanut äärimmäiseen ruokapulaan.

FRC on kansainvälisistä ruokaturva-asiantuntijoista koostuva komitea, joka arvioi ruokaturvaa kansainvälisen ruokaturvaluokituksen, IPC:n, avulla. 

Nälänhätä on luokituksen viides ja viimeinen porras. Sen mukaan nälänhätä voidaan julistaa, kun tietyllä alueella 20 prosenttia kotitalouksista tai ihmisistä kärsii äärimmäisestä ruokapulasta, vähintään 30 prosenttia lapsista kärsii akuutista aliravitsemuksesta ja päivittäin nälkään kuolee enemmän kuin kaksi ihmistä 10 000:sta. 

Virallinen nälänhätäjulistus annetaan vain harvoin, sillä julistuksella on myös paljon poliittisesti herkkää painoarvoa. Nyt annettu julistus on IPC:n 20-vuotisen historian kolmas nälänhätäjulistus.

Raportti kuvaa väkivallan aiheuttamia tuhoja Zamzamissa ”perustavanlaatuisiksi ja riipaiseviksi”. Ruuan lisäksi pulaa on myös kaikesta muusta, kuten terveyspalveluista, vedestä ja asumuksista. Zamzamin kaltaiset olosuhteet on FRC:n raportin mukaan todennäköisesti myös Abu Shoukin ja Al Salamin leireillä.

Uutistoimisto Reuters kertoi aiemmin kesäkuussa, että Zamzamin hautausmaat ovat kasvaneet nopeasti. The Guardianin haastatteleman avustusjärjestö Plan Internationalin mukaan Zamzamiin ei ole saatu ruoka-apua huhtikuun jälkeen. Lääkärit ilman rajoja puolestaan kertoi, että RSF on pakottanut sen avustusrekat pysymään kaupungin ulkopuolella.

Yhteensä sisällissota on ajanut Sudanissa kodeistaan noin kymmenen miljoonaa ihmistä. Sodan aikana on raportoitu laajoista ihmisoikeusloukkauksista, kuten seksuaalirikoksista. 26 miljoonaa ihmistä, yli puolet väestöstä, kärsii nälästä. Suoranaisen nälänhädän riskissä on myös monia muita alueita Zamzamin lisäksi. 

Maailman ruokaohjelma vaati eilen sodan osapuolia sallimaan humanitaarisen ruoka-avun avaamalla tärkeimmät reitit maan sisällä ja sen rajoilla. 

”Ei ole liian myöhäistä estää nälänhätää leviämästä muihin osiin maata. Jotta voidaan pelastaa ihmishenkiä ja estää laajalle leviävä nälkiintyminen Sudanissa, meidän on päästävä kaikille alueille, joilla ihmiset tarvitsevat apua”, vetosi järjestön pääjohtaja Cindy McCain tiedotteessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia