Sudanin pelätään ajautuvan laajempaan nälänhätään, ellei apua saada lisää – ”Tämä on ihmisen aiheuttama kriisi” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sudanin pelätään ajautuvan laajempaan nälänhätään, ellei apua saada lisää – ”Tämä on ihmisen aiheuttama kriisi”

Sudanin Zamzamin pakolaisleirille julistettiin viime viikolla nälänhätä, ja avusta on pulaa. Tukea tarvitaan lisää tai seurauksena on katastrofi, sanoo YK:n Sudan-maatiimin johtaja.

Sudanin lippu kartalla.

- Kuva: iStock/Mark Rubens.

Sudaniin tarvitaan välittömästi lisää humanitaarista apua, jotta nälänhädän leviäminen uusille alueille saadaan estettyä, vetoaa YK:n Sudan-tiimiä johtava Clementine Nkweta-Salami.

”Tämä on ihmisen aiheuttama kriisi, joka voidaan ratkaista, jos kaikki osapuolet ja toimijat tekevät velvollisuutensa ja pitävät lupauksensa väestölle, joka tarvitsee epätoivoisesti apua”, hän sanoi viime viikon lopulla pitämässään puheessa.

Ruokaturva-asiantuntijoiden komitea julisti Sudanin Zamzamin pakolaisleirille viime torstaina nälänhädän. Kyseessä on harvinainen toimenpide, sillä nälänhädällä tarkoitetaan kaikkein äärimmäisintä nälän muotoa.

Komitean raportin mukaan kaksi muutakin pakolaisleiriä saattaa olla nälänhädässä. Aiemmin kesäkuussa arvioitiin, että myös 13 muuta Sudanin aluetta on vaarassa.

Syynä on huhtikuussa 2023 alkanut sisällissota, joka on ajanut Sudanin sen historian pahimpaan ruokakriisiin. Yli puolet väestöstä, 25,6 miljoonaa ihmistä, kärsii akuutista nälästä. Heistä 8,5 miljoonaa on hätätilassa ja yli 755 000 katastrofaalisessa tilassa, lähellä nälänhätää.

YK:n hätäapusuunnitelman tavoitteena on toimittaa tänä vuonna apua noin 15 miljoonalle sudanilaisille. Elokuun alkuun mennessä vasta alle kolmannes 2,7 miljardin dollarin vetoomuksesta oli saatu kerättyä kasaan valtioilta.

Nkweta-Salami kertoi, että yli 125 avustusjärjestöä on kuljettanut apua lähes kahdeksalle miljoonalle ihmiselle vuoden ensimmäisen puoliskon aikana. He ovat saaneet ruokaa, ravitsemus- ja terveystarvikkeita, maatalouden tuotantovälineitä ja käteistä.  Apu ei kuitenkaan riitä, ja sitä on rajoitusten ja turvattomuuden takia vaikea saada perille.

Tilanteen ratkaisemiseksi tarvitaan aseiden hiljenemistä ja lisää tukea, hän sanoi.

“Avunantajien on välittömästi lisättävä taloudellista tukea ja käyttää diplomaattisia keinoja, humanitaarisen avun läpi päästämiseksi. Jos näin ei käy, näemme yhä katastrofaalisemman tilanteen kehittyvän.“

Sudanin hallituksen ja sitä vastaan taistelevan RSF-ryhmittymän on määrä aloittaa neuvottelut Yhdysvaltain ja Saudi-Arabian johdolla Genevessä tässä kuussa. Neuvotteluihin osallistuvat myös Egypti ja Arabiemiirikunnat, joka tukee RSF:ää.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia