”Perheet yrittävät epätoivoisesti paeta” – YK ja avustusjärjestöt vetoavat siviilien puolesta väkivallan kiihtyessä Libanonissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

”Perheet yrittävät epätoivoisesti paeta” – YK ja avustusjärjestöt vetoavat siviilien puolesta väkivallan kiihtyessä Libanonissa

Israel teki maanantaina Libanoniin satoja ilmaiskuja. Satoja siviileitä on kuollut. Iskut siviileitä vastaan ovat kansainvälisen oikeuden vastaisia, muistuttaa YK:n rauhanturvaoperaation Unifil.

Mies pöydä takana.

YK:n pääsihteerin erityisedustaja Stéphane Dujarric. Kuva: Violaine Martin / UN Geneva / CC BY-NC-ND 2.0.

YK ja avustusjärjestöt vetoavat Israeliin sekä sitä vastaan taistelevaan, Libanonissa toimivaan äärijärjestö Hizbollahiin väkivaltaisuuksien liennyttämiseksi.

Israel teki eilen Libanoniin satoja ilmaiskuja, joissa kuoli lähes 500 ihmistä ja loukkaantui ainakin 1 500. Mediatietojen mukaan iskut jatkuivat viime yönä.

”Tilanne on hyvin kireä. Kaikki Beirutiin etelästä ja Beqaan laaksosta johtavat tiet ovat täynnä ihmisiä,jotka yrittävät paeta pommitusta jättäen kaiken taakseen. -- Ihmiset ovat eläneet pelossa viikkojen ajan aikana, jolloin maassa on jo valmiiksi massiivinen talouskriisi ja se toipuu yhä neljän vuoden takaisesta Beirutin räjähdyksestä. Siviilit maksavat kovimman hinnan, ja naiset ja lapset kärsivät suhteettomasti”, kuvaili avustusjärjestö Caren Libanonin johtaja Michael Adams eilen tiedotteessa.

YK: pääsihteeri António Guterres, Unicefin pääjohtaja Catherine Russell sekä YK:n Libanonin rauhanturvaoperaation Unifilin johtaja Aroldo Lázaro ilmaisivat huolensa siviileihin kohdistuvista iskuista ja vetosivat tilanteen rauhoittamisen puolesta.

”Pääsihteeri on erittäin huolissaan tilanteen kärjistymisestä sinisellä linjalla sekä Libanonin viranomaisten raportoimasta suuresta siviiliuhrien, mukaan lukien naisten ja lasten, määrästä. -- Hän on huolissaan myös Hizbollahin jatkuvista iskuista Israeliin”, sanoi Guterresin edustaja Stéphane Gujarric eilen.

Sininen linja erottaa Libanonin Israelista sekä Israelin miehittämistä, Syyrialle kuuluvista, Golanin kukkuloista.

Unifil muistutti lausunnossaan, että iskut siviilejä vastaan ovat kansainvälisen oikeuden vastaisia ja että ne voivat olla myös sotarikoksia.

Hizbollah on tehnyt raketti-iskuja Israeliin siitä lähtien, kun Israel hyökkäsi Gazaan Hamasin terrori-iskujen jälkeen lokakuussa 2023. Noin 60 000 israelilaista on paennut. Libanonissa paenneita on lokakuun jälkeen ollut yhteensä noin 100 000. Viime päivinä iskut ovat pahentuneet. Viime viikolla Israelin epäillään toteuttaneen iskun, jossa tuhansia hakulaitteita räjähti yhtä aikaa Libanonissa.

Israelin kerrottiin varoittaneen Libanon eteläosien asukkaita pysymään poissa rakennuksista ja kylistä, joissa Hizbollah toimii, mutta aikaa paeta ei ole jäänyt riittävästi, sanoi ihmisoikeusjärjestö Euro-Med Monitor.

Kuolleiden joukossa on järjestöjen mukaan ainakin 21 lasta.

”Olemme nähneet iskuja kymmeniin kaupunkeihin. Perheet yrittävät epätoivoisesti paeta mukanaan se, mitä he pystyvät kantamaan. Lapset itkevät ja ovat kauhuissaan droonien ja taistelukoneiden äänistä yläpuolellaan”, kuvaili Pelastakaa Lasten Libanonin maajohtaja Jennifer Moorehead.

Tilannetta vaikeuttaa se, että Libanon on valmiiksi vaikeassa talouskriisissä. 44 prosenttia väestöstä elää köyhyydessä, ja sairaalat pystyvät toimittamaan vain peruspalveluita.

Lisäys 27.9.2024. Lisätty tieto hakulaitteiden räjäytyksestä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia