Uutiset Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa
Poliisin toimista ironisesti tviitannut aktivisti tuomittiin Ranskassa kunnianloukkauksesta – ”Vaarallinen ennakkotapaus ihmisoikeusaktivisteille”
Ihmisoikeusjärjestöt ovat pöyristyneitä Calais'n siirtolaisia ja pakolaisia auttaneen Loan Torondelin tuomiosta.
Pakolaisten auttaja sai Ranskassa sakot kunnianloukkauksesta. Kuva Calais'n Viidakoksi kutsutusta leiristä vuonna 2015. Kuva: Global Justice Now / CC BY 2.0.
Ranskalainen oikeusistuin on antanut tuomion kunnianloukkauksesta poliisin toiminnasta ironisesti tviitanneelle kansalaisaktivistille Loan Torondelille.
Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Ranskassa annetaan tuomio vastaavanlaisesta tapauksesta, ja ihmisoikeusjärjestöt pelkäävät sen vaikeuttavan siirtolaisten ja pakolaisten auttamista maassa.
Torondel on tehnyt työtä L’Auberge des Migrants -järjestössä, joka auttaa Calais’ssa siirtolaisia ja pakolaisia.
Järjestöjen ja ranskalaisen Le Monde -lehden mukaan hän julkaisi tammikuussa 2018 Twitterissä kuvan, jossa oli kaksi ranskalaista poliisia siirtolaisen vieressä. Kuvasta saa käsityksen, että poliisi on vienyt tai viemässä keskellä talvea siirtolaiselta makuupussin. Kuvatekstissä siirtolainen protestoi asiaa, johon poliisi vastaa: ”Ehkä, mutta me olemme Ranskan kansa”. Lausahdus viittaa presidentti Emmanuel Macronin joulukuussa pitämään puheeseen.
Kuvassa olevat poliisit ilmoittivat asiasta syyttäjälle. Toissa päivänä Torondel tuomittiin sakkoihin, korvauksiin sekä oikeudenkäyntikulujen korvaamiseen. 1 500 euron sakkorangaistus kuitenkin jäädytettiin.
Ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet tuomiota voimakkaasti.
”Tämä tyrmistyttävä päätös on vaarallinen ennakkotapaus kenelle tahansa, joka yrittää dokumentoida poliisin suhteetonta voimankäyttöä Calais’ssa ja muualla maassa. Sillä on myös hyytävä vaikutus siirtolaisten oikeuksien puolustajien työhön, ja se ajaa siirtolaiset ja pakolaiset yhä epävarmempaan tilanteeseen”, sanoo Nicolas Krameyer, Ranskan Amnestyn ohjelmajohtaja tiedotteessa.
Useat järjestöt auttavat Calais'n siirtolaisia, joiden elinolosuhteet ovat pahentuneet etenkin sen jälkeen, kun poliisi purki vuonna 2016 siirtolaisten epävirallisen, Viidakoksi kutsutun leirin.
Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) kertoo, että avustusjärjestöt ovat aiemminkin kertoneet poliisin häiritsevän heitä heidän yrittäessään auttaa siirtolaisia. Heille annetaan esimerkiksi mielivaltaisia parkkisakkoja, heidän henkilöllisyystodistuksiaan kysytään jatkuvasti ja heiltä viedään puhelimia heidän kuvattuaan poliisia. Marraskuun 2017 ja heinäkuun 2018 välillä järjestöt kertoivat 600 erilaisesta häirintätapauksesta.
Aiemmin HRW on myös kertonut poliisin vieneen siirtolaisilta huopia ja makuupusseja.
Järjestö muistuttaa, että kansainvälisen ihmisoikeuslain mukaan ilmaisunvapauden rajoittaminen henkilön maineen suojelemiseksi on sallittua vain tarpeellisissa ja kapeasti määritellyissä tilanteissa.
Myös Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin median vapauden asiantuntija Harlem Désir paheksui tuomiota.
”Harvinainen ilmaisunvapauden loukkaus Ranskassa, jossa se on perustuslaillinen oikeus. Toivon, että päätös perutaan”, hän tviittasi.
Worrying verdict in Boulogne, #France, against @LoanTorondel for an ironic and critical tweet on a police control. A rare infringement to freedom of expression in France, where it is a constitutional right. I hope that the decision will be overturned on appeal.
— OSCE media freedom (@OSCE_RFoM) September 26, 2018
Torondel on ilmoittanut valittavansa tuomiosta.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia