Presidentti Jair Bolsonaron uhittelu vaalien alla haastaa Brasilian demokratian – Miljoona ihmistä vaatii manifestissa oikeusvaltioperiaatteen suojelua
Demokratiasta huolestuneet brasilialaiset ovat osoittaneet mieltään ja julkistaneet samanlaisen manifestin kuin vuonna 1977 maan ollessa vielä sotilasdiktatuuri. Pelkona on, että mikäli istuva presidentti Bolsonaro häviää vaalit, hän ei hyväksy tulosta.
Presidentti Jair Bolsonaro on syyttänyt vaalijärjestelmää epäluotettavaksi. Sen uskotaan olevan hänen keinonsa luoda pohjaa vaalituloksen kiistämiselle jo etukäteen. Kuva: Jeso Carneiro / CC BY-NC 2.0.
Brasiliassa aloitetaan tänään kampanjointi lokakuun 2. päivänä pidettäviä yleisvaaleja varten. Vaaleissa valitaan muun muassa uusi kongressi. Samalla järjestetään myös presidentinvaalit, joita varten kampanjointi alkoi jo aiemmin kesällä.
Vaaleihin valmistaudutaan uhkaavassa tilanteessa, sillä istuva presidentti Jair Bolsonaro on pyrkinyt varmistamaan uudelleenvalintansa uhkailemalla ja solvaamalla riippumatonta mediaa ja korkeinta oikeutta ja väittämällä sähköisen äänestysjärjestelmän olevan epäluotettava.
Hän on jopa ehdottanut, että armeija kuvaisi brasilialaisia äänestämässä äänestyskopeissa, jotta läpinäkyvyys varmistettaisiin.
Yli 20 vuotta käytössä ollutta sähköistä äänestysjärjestelmää pidetään maailmalla luotettavana. Saman järjestelmän turvin myös Bolsonaro on valittu viisi kertaa kongressiin sekä kerran presidentiksi, muistuttavat ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin asiantuntijat Juanita Goebertus Estrada ja Tamara Taraciuk Broner.
Poliittinen väkivalta on jo lisääntynyt Brasiliassa tänä vuonna, ja pelkona on, että mikäli Bolsonaro häviää, hän ei hyväksy tulosta. Seurauksena voisi olla väkivaltaa.
Huoli on tavoittanut myös brasilialaiset äänestäjät. Viime viikolla tuhannet ihmiset osoittivat mieltään muun muassa Saõ Paulossa ja vaativat demokratian kunnioittamista.
Miljoona ihmistä on allekirjoittanut manifestin, joka puolustaa demokraattisia instituutioita ja oikeusvaltioperiaatetta. Mukana manifestissa on liike-elämän toimijoita, entisiä tuomareita ja presidenttejä, poliitikkoja ja taiteilijoita.
”Nyky-Brasiliassa ei ole tilaa autoritaarisille takaiskuille. Diktatuuri ja kidutus kuuluvat menneisyyteen. Brasilian yhteiskunnan valtavien haasteiden ratkaisemisen täytyy olla sidottu vaalien tuloksen kunnioittamiseen”, manifesti vetoaa.
Manifesti luettiin Saõ Paulossa samalla paikalla ja samalla päivämäärällä kuin vuonna 1977. Tuolloin julkaistiin silloista sotilasdiktatuuria vastustava julistus. Bolsonaro tunnetaan diktatuurin puolustajana.
Samaan aikaan julkaistiin myös toinen manifesti, jossa puolustettiin oikeuslaitosta.
Bolsonaron tärkein vastaehdokas on entinen presidentti Luiz Inacio Lula da Silva. Hän on johtanut kannatusmittauksia.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia