Raportti: Asefirmat kehittävät jo tappajarobotteja – ”Autonomiset aseet ovat siirtymässä sci-fistä todellisuuteen” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Asefirmat kehittävät jo tappajarobotteja – ”Autonomiset aseet ovat siirtymässä sci-fistä todellisuuteen”

Autonomisten aseiden uhka kasvaa, sillä yhä useammat valtiot ovat lisänneet niiden kehittelyä viime vuosina, selviää PAX-rauhanjärjestön tutkimuksesta. Kyselytutkimuksen mukaan muun muassa suomalaisista suurin osa kannattaa niiden kieltämistä.

Valkoisiin haalareihin pukeutuneita ihmisiä pilvenpiirtäjän edessä

Kansalaisjärjestöt ovat protestoineet vuosia tappajarobotteja vastaan. Kuva: Claire Conboy / Campaign to Stop Killer Robots.

Monet maailman suurimmista asevalmistajista ovat ryhtyneet kehittämään autonomisia aseita eli niin sanottuja tappajarobotteja, varoittaa hollantilainen rauhanjärjestö PAX maanantaina ilmestyneessä selvityksessään.

Selvityksessä on tutkittu 50:tä asevalmistajan julkisesti ilmoittamia tietoja asekehittelystään. Lisäksi yrityksille tehtiin kysely. Vain neljä yritystä ilmaisi selvästi, että niiden asekehittelyssä huolehditaan siitä, että ihminen kontrolloi aseita.

PAXin mukaan autonomisten aseiden kehittelyssä ollaankin siirtymässä sci-fistä todellisuuteen.

Autonomisilla aseilla tarkoitetaan aseita, jotka pystyvät valitsemaan ja tuhoamaan kohteensa automaattisesti ilman ihmisen kontrollia. Monet asevalmistajat ovat viime vuosina kiinnostuneet niistä etenkin tekoälyn kehityksen myötä.

Kansalaisjärjestöt, monet tekoälyn tutkijat ja osa valtioista on kehityksestä huolissaan, sillä vaikka automaattisia ja miehittämättömiä asejärjestelmiä onkin jo olemassa, kontrollin luovuttaminen kokonaan aseille tai roboteille voisi johtaa esimerkiksi vahinkoiskuihin siviilejä vastaan.

”Olemme vaarallisen lähellä ylittää raja tappaviin autonomisiin aseisiin”, sanoo raportin tehnyt Frank Slijper tiedotteessa.

PAXin selvityksen mukaan autonomisia aseita kehittävien yritysten määrä on kasvanut merkittävästi kymmenessä vuodessa. Viime vuosikymmeninä etenkin Israel ja Yhdysvallat ovat investoineet niihin, mutta nyt Kiinan, Venäjän, Puolan ja Turkin kaltaiset maat ovat mukana.

Tärkeimpiä autonomisten aseiden tutkijoita ja kehittäjiä ovat isot asevalmistajat, kuten Lockheed Martin, Raytheon ja Boeing. Lisäksi asejärjestelmiä kehittävät esimerkiksi pienemmät tekoälyfirmat.

Autonomisuutta hyödynnetään muun muassa lennokeissa. Yksi huolenaihe ovat niin sanotut vaanivat aseet eli lennokin ja ohjuksen välimuoto. Ne on varustettu kameroilla, joiden avulla voidaan löytää kohde ja ohjata asetta. Yleensä ne iskevät tietylle alueelle, eivät tiettyyn kohteeseen, ja voivat ”vaania” ilmassa ennen iskua. Ne ovat suhteellisen halpoja, joten monella maalla voi olla mahdollisuus hankkia niitä, raportissa varoitetaan.

Esimerkiksi Turkin valtion omistama asefirma tuottaa Kargu-aseita, jotka pystyvät valitsemaan kohteensa kasvotunnistuksen perusteella. Israelin valtion tuottama Mini Harpy taas voi etsiä itsenäisesti, hyökätä ja tuhota viholliskohteita.

Raportissa ei käsitellä suomalaisia firmoja, mutta sen listalla on esimerkiksi norjalainen Kongsberg, joka kuuluu suomalaisen Patrian omistajiin. Se valmistaa JSM/NSM-risteilyohjuksia, joissa ihmisen kontrollista ei raportin mukaan ole varmuutta.

Lisäksi raportissa on mukana myös ranskalainen Safran, jonka tytäryhtiö on hiljattain Turkkiin asevientiluvan saanut tamperelainen Robonic. Safran on raportissa muun muassa lennokkiensa takia.

Suomalaiset epävarmoja kansainvälisen sääntelyn tarpeesta

PAX vaatii oikeudellisesti sitovaa kansainvälistä sopimusta tappajarobottien kieltämiseksi.

YK:n tavanomaisten aseiden sopimuksen kokousten yhteydessä on käyty viime vuosina keskusteluja aiheesta, ja noin 30 valtiota on ryhtynyt vaatimaan sopimusneuvotteluja. Neuvottelut eivät kuitenkaan ole edenneet, sillä monet maat haluaisivat mieluummin ei-sitovan julistuksen. Tavanomaisia aseita koskeva seuraava kokous järjestetään 13.–15.11. Genevessä.

Kansalaisten enemmistö näyttäisi kuitenkin olevan sopimuksen puolella. Tänään julkaistun kyselytutkimuksen mukaan kymmenessä Euroopan maassa keskimäärin noin 73 prosenttia kansalaisista kannattaa sopimusneuvotteluja. Mukana olevat maat ovat Saksa, Belgia, Alankomaat, Italia, Suomi, Unkari, Espanja, Norja, Sveitsi ja Irlanti. Osallistujia oli yhteensä 10 220.

Suomalaisista vain 60 prosenttia kannattaa sopimusta – vähiten kaikista kymmenestä maasta. Epävarmoja vastaajia oli Suomessa eniten.

”Tämä kertoo siitä, että Suomessa ei olla käyty vielä paljoakaan julkista keskustelua autonomisista asejärjestelmistä ja niihin liittyvistä skenaarioista”, toteaa Rauhanliiton alla toimivan Suomen robottiaseiden vastaisen verkoston koordinaattori Tuuli Vuori tiedotteessa.

Suomi ei ole tähän mennessä kannattanut sitovaa sopimusta autonomisten asejärjestelmien kieltämiseksi. Tavoite on kuitenkin kirjattu Antti Rinteen (sd) hallituksen hallitusohjelmaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia