Raportti: Etiopian joukot syyllistyivät kansanmurhaan Tigrayn sodassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Etiopian joukot syyllistyivät kansanmurhaan Tigrayn sodassa

New Lines Institute -ajatushautomon raportissa viitataan muun muassa silloisen ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) kuulemiin kommentteihin tigraylaisten ”pyyhkimisestä pois sadaksi vuodeksi”.

Naisen varjokuva.

Tigrayn konflikti aiheutti valtavan humanitaarisen kriisin. Kuvassa sukupuolittunutta väkivaltaa kokenut vuonna 2021. Kuva: Mulugeta Ayene / © UNICEF Ethiopia/2021 / CC BY-NC-ND 2.0 DEED.

On perusteltuja syitä uskoa, että Etiopian valtio on vastuussa kansanmurhasta Tigrayn osavaltiossa, summaa yhdysvaltalainen New Lines Institute -ajatushautomo tuoreessa raportissaan (pdf).

Etiopian sisällissota alkoi marraskuussa 2020 armeijan, sitä tukevien joukkojen ja suurempaa autonomiaa havittelevan Tigrayn osavaltion joukkojen välillä. Sodassa kuoli satoja tuhansia ihmisiä, ja sitä on pidetty yhtenä pahimmista kylmän sodan päättymisen jälkeen.

YK julkisti viime syksynä tutkinnan konfliktista. Sen mukaan sodassa tapahtui sotarikoksia ja rikoksia ihmisyyttä vastaan. Etiopian armeija, sotaan liittynyt Eritrean armeija sekä Etiopian alueelliset erikoisjoukot syyllistyivät joukkomurhiin, laajamittaisiin raiskauksiin ja muuhun seksuaaliseen väkivaltaan, ihmisten ajamiseen pakosalle sekä mielivaltaisiin pidätyksiin. Myös osa Tigrayn joukoista syyllistyi sotarikoksiin.

Aika- ja resurssipulan takia YK:n tutkintakomissio ei pystynyt arvioimaan sitä, tapahtuiko alueella kansanmurha. Lisäksi tutkintakomission mandaatti päättyi.

New Lines Instituten raporttia tehtiin kaksi vuotta, ja se päätyy siihen, että kansanmurhasta löytyy riittävästi todisteita. Tigrayn asukkaita tapettiin ja heille aiheutettiin vakavia ruumiillisia ja henkisiä vammoja. Heidät ajettiin olosuhteisiin, joiden tarkoituksena oli tuhota heidät, ja heidän syntyvyyteensä pyrittiin vaikuttamaan. Kansanmurhaa myös lietsottiin sosiaalisessa mediassa, raportissan kerrotaan.

Etiopian pääministeri Abiy Ahmed kutsui tigraylaisia muun muassa ”syöväksi” ja ”rikkaruohoiksi”. Avun tulo estettiin, ja satoa sekä peltoja tuhottiin tarkoituksella. Naisia raiskattiin, ja osa raiskaajista viittasi siihen, ettei tigraylaisia lapsia saisi syntyä.  

Raportti siteeraa myös nykyistä kansanedustaja Pekka Haavistoa (vihr), joka toimi ulkoministerinä sodan aikana ja matkusti Etiopiaan EU:n korkean edustajan Josep Borrellin valtuuttamana. Haavisto kertoi helmikuussa 2021 kokouksesta, jossa Etiopian edustajat kertoivat aikovansa ”pyyhkäistä tigraylaiset pois sadaksi vuodeksi”. Hän vaati tuolloin reagointia, koska kyseessä vaikutti olevan etninen puhdistus.

Raportin mukaan Etiopian valtio on vastuussa kansanmurhasta, vaikka varsinaista virallista suunnitelmaa sen toteuttamiseksi ei löytyisikään. Se vaatii ulkomaita tunnustamaan asian tai ainakin sen, ettei Etiopia ole kyennyt estämään tapahtumia tai antamaan niistä rangaistuksia ja muuttamaan kahdenvälisiä suhteitaan maahan sen mukaisesti. Tapahtumat pitäisi sen mukaan viedä kansainväliseen tuomioistuimeen sekä kansainväliseen rikostuomioistuimeen tai muuhun vastaavaan oikeudelliseen elimiin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia